Aláírás Szófiából is

Egy ötórás szófiai villámlátogatás elég volt ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin Oroszország stratégiai törekvése részeként biztosítsa a bolgár kormány beleegyezését a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításáért felelős cég létrehozására.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton tett rövid, mindössze ötórás munkalátogatást Szófiában az orosz miniszterelnök, ahol bolgár kollégájával, Bojko Boriszovval energetikai kérdésekről tárgyalt. Megbeszélésüket követően Alekszej Miller, a Gazprom és Maja Hrisztov, a Bolgár Energetikai Holding vezérigazgatója írta alá az alapítói szerződést és a részvényesi megállapodást, amelynek értelmében 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal létrehozzák a közös céget.
Rövid távon ez a projekttársaság végzi el a megvalósíthatósági tanulmányokat, benne a technikai-gazdasági számítások elvégzésével, azaz előkészíti a beruházásról szóló döntés elfogadását. Ha a szereplők áldásukat adják, tulajdonossá előlépve ez építi meg és üzemelteti a gázvezeték bulgáriai szakaszát, ez utóbbit a jelenlegi állás szerint 2015 decemberétől, amikor megindul a szállítás.
A bolgár lépéssel nem mindenki ért egyet. Putyin látogatásához időzítve szombat délelőttől kéttucatnyi aktivista tüntetett Szófia belvárosában. Transzparenseiken többek között a „Putyin, takarodj haza”, vagy „NEM egy olyan Bulgáriára, amely a Putyin-féle Oroszország trójai falova Európában” feliratok voltak olvashatók.
Vendéglátói ennél lényegesen kedvesebben bántak az orosz vezetővel: Boriszov egy bolgár pásztorkutyakölyköt ajándékozott neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.