Aláírások a nyelvért

A Magyar Koalíció Pártja több mint négyszáz dél-szlovákiai településen indít polgármester- és képviselőjelölteket a november 27-re kiírt helyhatósági választásokon. A párt aktivistái közben sikeresen gyűjtik az aláírásokat a szabad anyanyelvhasználatért október közepén meghirdetett petíció támogatására.

Neszméri Sándor
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugvással vette tudomásul a Magyar Koalíció Pártja (MKP) országos tanácsa szombati ülésén, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban komoly hiányosságokra mutatott rá, s egyértelműen kimondta, a jogszabály sérti a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartáját. A magyar párt vezető testülete egyúttal „nyugtalanságának” adott hangot amiatt, hogy az új szlovák jobb-közép kormány és koalíció eddig gyakorlatilag egyetlen olyan törvényt sem módosított, amelyet a Fico-kormány idején fogadott el a parlament és komoly kisebbségi jogkorlátozó intézkedéseket tartalmaz – holott erre kötelezettséget vállalt a kormányprogramban. Bárdos Gyula, az országos tanács elnöke ennek kapcsán beszámolt arról, hogy jól halad az a petíciós aláírás-gyűjtési akció, amely a szabad anyanyelvhasználatért indult október közepén, a párt központi irodájához beérkezett hírek szerint rövid három hét alatt több mint húszezren támogatták a petíciót.
A felvidéki magyar párt számára a november 27-re kiírt helyhatósági választás a központi téma. Őry Péter, az MKP alelnöke beszámolója szerint a párt több mint négyszáz dél-szlovákiai településen indít jelölteket, tehát mindenütt, ahol a magyarság aránya eléri legalább a húsz százalékot. A polgármesterjelöltek száma meghaladja a 290-et, az önkormányzati képviselő-testületekbe pedig több mint 2600-an jelöltetik magukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.