Alkotmányellenes a különadó

Többszörösen alkotmányellenesnek találta, és hatálybalépésének időpontjától megsemmisítette tegnapi nyilvános ülésén az Alkotmánybíróság (AB) a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amellyel az állami forrásból származó, jó erkölcsbe ütköző jövedelmeket terhelték.

Munkatársainktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AB többek között megállapította, hogy a különadóról szóló törvény az olyan jövedelmeket is érintené, amelyek alanyi jogon járnak, így a közszférából távozóknak rendeltetésszerű joggyakorlás alapján járó összegeket is.
A döntés után egy órával Lázár János parlamenti frakcióvezető bejelentette: a Fidesz ragaszkodik hozzá, hogy a „pofátlan végkielégítésekkel” szemben fellépjenek, ezért újra benyújtják a különadóról szóló törvényt, s alkotmánymódosítást kezdeményeznek. Az elképzelések szerint azok a kérdések, amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani (ilyenek a költségvetést érintő kérdések is), a jövőben kikerülnének az AB hatásköréből. Lázár elismerte, e módosítások lehetőséget adnak arra is, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban se lehessen népszavazást tartani (a szocialistáknak épp ez a tervük).
Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP a demokrácia és az alkotmányosság védelmében tüntetést szervez az AB épülete elé. Jelezték azt is, a továbbiakban nem vesznek részt az új alkotmányt előkészítő bizottság munkájában. A Jobbik alapvetően egyetért a Fidesszel abban, hogy fel kell lépni a nagy összegű végkielégítések ellen, a kormánypárt AB-döntésre adott reakcióját azonban nem tartják elegánsnak.
A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, 2010-ben több tucat – elsősorban szocialista – politikus távozott vezető állami beosztásából úgy, hogy milliós végkielégítéseket vihetett haza.
Részletek a 3.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.