Alonso már célba érhet

2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elméletileg Jenson Button még megvédheti a címét, s ezt igyekszik is kihangsúlyozni, de két futammal az idei Forma–1-es vb-sorozat zárása előtt az ő reményeit már csak az ilyenkor kötelező optimizmus táplálhatja. A hét végi Brazil Nagydíjra úgy futott be a mezőny, hogy Fernando Alonso (Ferrari) 231, Mark Webber (Red Bull) 220, Lewis Hamilton (McLaren) 210, Sebastian Vettel (Red Bull) 206 ponttal rendelkezik, Button (McLaren) viszont csupán 189-cel. Az éllovas Alonsóban az interlagosi pálya kellemes emlékeket idézhet, hiszen mindkét vb-címét itt biztosította be: 2005-ben harmadik lett, s utána Szuzukában és Sanghajban már világbajnokként körözhetett, 2006-ban pedig a szezonzárón elért második helyével koronázták újra. A spanyol pilóta azonban most tizenegy pontos előnye birtokában is óvatos, amit persze megérthetünk, emlékezve a legutóbbi futamra. Dél-Koreában Webber és Vettel is kiesett, a harmadik rajtkockából indult Alonso így került a ponttáblázat első helyére. „A történelem ismételheti önmagát, és akár harmadszor is előfordulhat, hogy Brazíliában nyerem meg a világbajnokságot, de nem foglalkozom ezzel a lehetőséggel. Még négyen is versenyben vagyunk, s az biztos, hogy aki most sok pontot veszít, annak nagyon nehéz dolga lesz az utolsó futamon, Abu-Dzabiban” – fogalmazott Alonso.
S ha ő nem is számolgat, érdemes megnézni, mely esetekben szerezheti meg Interlagosban a harmadik vb-címét. Alonso világbajnok lesz: ha győz, miközben Webber legfeljebb az ötödik helyen végez; ha második lesz, Webber legfeljebb a nyolcadik, Hamilton negyedik, Vettel pedig nem nyer; ha harmadikként intik le, de Webber nem szerez pontot, Hamilton legfeljebb az ötödik, Vettel pedig a negyedik helyen fut be. Azaz, amennyiben Alonso vasárnap nem végez dobogón, a döntés akkor is az utolsó futamra marad, ha valamennyi potenciális riválisa kiesik a versenyből.
A futam előtt nem lehet szó nélkül elmenni a leggyorsabb autókkal rendelkező Red Bullnál kialakult helyzet mellett. Webber ugyan tizennégy ponttal többet gyűjtött a nagy tehetségnek tartott Vettelnél, de Christian Horner csapatfőnök a Dél-koreai Nagydíj után leszögezte, hogy továbbra is nyílt a verseny a két pilóta között. Az ausztrál és a német között amúgy egyre tapinthatóbb a feszültség, és ez is Alonso esélyeit javítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.