Alternatív jubileum és kolosszális búcsú

Makrai Sonja
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai búcsúturnéja során Budapesten is koncertezik a modern fúziós zene megteremtőjeként emlegetett Colosseum. A dzsessz, a blues és a rock műfajok összedolgozásából kialakított stílus úttörőit vasárnap este nyolc órától láthatjuk a Millenáris Teátrumban.
A brit zenekar a 60-as évek végén állt össze, alapító tagjai közül többen együtt zenéltek esténként London ifjúsági klubjaiban, háttérzenészként részt vettek már befutott művészek lemezfelvételein. A közös munka során érett össze stílusuk, és kezdett kialakulni az a jellegzetes és addig szokatlan hangzás, amely a különböző zenei világok összecsengéséből, a műfaji korlátok újraértelmezéséből született. Első lemezük a ’69-es Those Who Are About to Die Salute You hatalmas sikert aratott a kritikusok köreiben, és nemzetközi szinten is jegyzett zenekarrá tette a Colosseumot. A zenészeket huszonhárom évvel később, egy hirtelen jött turnéfelkérés hozta újra össze. Most ismét búcsúznak, de jövőre pályaösszegző albummal készülnek.

FIÚK AZ UTCÁRÓL. Ma és vasárnap este az A38-on a jubiláló Heaven Street Seven idézi fel az elmúlt tizenöt évük lényegi pillanatait. Az angolszász, indie-s hangzásvilágú rockcsapat hivatkozási alappá lett a hazai rockzenekarok között, amelyben elvitathatatlan szerepe van Szűcs Krisztiánnak, a frontembernek. A zenekar a jubileumra piacra dobta a Dunabeat című válogatáslemezt is, amelyre a nagy számok mellett a fióknak írt dalok, demók is rákerültek. A koncerteken kísérőnek ráadásul ott lesz a The Moog is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.