Amerikai állóháború

Bár súlyos vereséget mértek Barack Obama demokratáira a képviselőházi mandátumokért folytatott versenyben a keddi választásokon, a republikánusok egyelőre nem tették világossá, hogy miként kívánják csökkenteni a billiós költségvetési hiányt, amire a kampányban ígéretet tettek.

Zord Gábor László
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag megosztott hatalom jött létre az Egyesült Államokban az elnöki ciklus felénél megrendezett törvényhozási választások nyomán, amelyben 64 mandátumos nyereséggel a republikánusok átvették a törvényhozás alsóházának az irányítását, míg a felsőházi többséget, ha kis különbséggel is, a demokraták meg tudták tartani. Ez azt jelenti, hogy Obama Fehér Házának nincs esélye olyan kezdeményezések átvitelére, illetve befejezésére, amely nem találkozik a képviselőház új urainak véleményével. Az idei törvényhozási évad hátralévő feladatainak megbeszélésére Obama meghívta a Fehér Házba a demokrata és a republikánus vezetőket november 18-ra.
Bár a republikánus kampány, különösen az új konzervatív mozgalom a költségvetés és a kormányzat általános lefaragását, az Obama nevéhez kötött, kiterjesztett egészségügyi rendszer visszavonását jelölte meg céljaként, még mindig nem álltak elő konkrétumokkal. John Boehner, a házelnökség várományosa ugyan azt nyilatkozta, hogy felhatalmazásuk van a konzervatív körökben csak ObamaCare néven emlegetett, nemrégiben elfogadott csomag eltörlésére, az erőviszonyok egy ilyen frontális támadást nem tesznek lehetővé. A vereség után ugyan Obama kifejezte készségét az együttműködésre az új többséggel, de azt is hangsúlyozta, hogy az egészségüggyel kapcsolatos lépései helyesek voltak.
A republikánusok alighanem januári beiktatásuk után terítik ki lapjaikat, addig csak amolyan szurkálódásokra lehet számítani a részükről. A frakcióvezetés egyik posztjára törő képviselőnő, Michele Bachman például a kormányzati túlköltekezés példájaként jelölte meg Barack Obama közelgő indiai útját a CNN hírtelevíziónak adott interjúban. A Fehér Ház eltúlzottnak nevezte a vádakat.

Nagyköveti értékelés. Az Egyesült Államok külpolitikája nem változik meg gyökeresen az amerikai kongresszusi választások után – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában tegnap. A nagykövet szerint Washington tisztában van azzal, hogy nem képes egyedül kezelni a globális kihívásokat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.