Anarchista csapás a nagykövetségekre

Munkatársunktól
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riadalom Merkeléknél. Gyanús csomagot fedeztek fel tegnap a német kancellári hivatalban, a küldemény robbanóanyagot rejtett, s Görögországból származott. A hivatal postázóját a szövetségi bűnügyi rendőrség lezárta. A küldeményt Angela Merkel kancellárnak címezték, feladóként a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta. – Nem lehet kizárni, hogy az athéni magyar nagykövetség is kap egy levélbombát, ezért megszigorították a biztonsági intézkedéseket – mondta tegnap Tóth József, Magyarország athéni nagykövete. (MTI)


Öt levélbomba robbant a görög fővárosban tegnap. Három csomagot a rendőrség tűzszerészei robbantottak fel, két robbanószerkezet magától lépett működésbe. Senki nem sérült meg. A robbanásokkal egy időben két rendőrre is rálőttek Athénban, a fővárosi repülőtéren pedig két gyanús csomagban pokolgépet találtak.
Bombát dobtak tegnap Svájc athéni nagykövetségének kertjébe, amely beszámolók szerint fülsiketítő hanggal felrobbant, de nem okozott károkat. Reggel a rendőrségnek Bulgária nagykövetségén volt dolga, ahol egy gyanús csomagot találtak. A küldeményt a nagykövetség épülete előtt a rendőrök felrobbantották. Később a rendőrök a chilei nagykövetségnek címzett levelet robbantottak fel a parlament épülete előtt. A küldeményt a kézbesítő futár adta át a rendőrségnek, mivel gyanúsnak találta. A német követségnek küldött levelet már a csomagküldő szolgálat kiszűrte. Az ötödik levélbomba az orosz nagykövetségen robbant fel, mielőtt a rendőrök a helyszínre érkeztek volna. Egy nappal korábban a postán robbant fel egy, a mexikói nagykövetségnek címzett levélbomba, könnyebb sérüléseket okozva egy alkalmazottnak. A rendőrség letartóztatott két görög fiatalt, akiknek a táskájában további leveleket találtak. A gyanúsítottak golyóálló mellényt viseltek, kézifegyver volt náluk, a leveleket Nicolas Sarkozy francia elnöknek, Belgium, illetve Hollandia követségének címezték.
A nyomozók kihallgatták a Tűzsejt Összeesküvés nevű anarchista csoport két ismert tagját, mivel ezt a szervezetet gyanítják a robbantások hátterében. Júniusban is levélbomba robbant Athénban, amely a polgárvédelmi minisztérium tanácsadójának halálát okozta. Ezt a robbantást nem írták az Összeesküvés számlájára, amely azonban 2008 óta számos terrormerényletet hajtott végre, amelyek során csak egy ember sérült meg.
Görögországban az anarchista mozgalom nagyon aktív, néhány éve a Fekete Csillag nevű szervezet támadott nagykövetségeket és diplomatákat, mondván, „az egyetlen terroristacsoport az Egyesült Államok imperialista hadserege s annak európai szövetségesei, valamint helyi kapitalista társaik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.