ANNO

Pethő Tibor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

54 éve
Hírek
A Híradó- és Dokumentumfilmgyárban elkészítették a fővárosi harcokról készült dokumentumfilmet, amely iránt világszerte nagy az érdeklődés. A kópiákból egyet megvásárolt az Amerikai Egyesült Államok. Az érdekes dokumentumfilm rövidesen bemutatásra kerül a budapesti híradómozikban is.
Ma délután 3 órakor a Parlament kupolájáról, amely hetven méter magas, három magyar munkás leszedte az ott elhelyezett vörös csillagot. A munkálatokat a sötétség beálltáig fűrésszel végezték el.
Kodály Zoltán szombaton üzenetet intézett a szovjet zeneszerzőkhöz, amelyben felhívta őket: járjanak közben kormányuknál, hogy a szovjet csapatokat hazánkból azonnal vonják vissza.
A hazánkban tartózkodó szovjet alakulatok jelentős része szombaton állandóan mozgásban volt. Újabb szovjet alakulatok hatoltak be hazánk területére. A legfeltűnőbb csapatmozdulatokat Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen térségében észlelték. Megszállták a szovjet csapatok a 4-es számú műutat Szolnok és Abony között, és minden Budapest felé tartó járművet feltartóztattak. A délelőtt folyamán erről a vidékről szovjet gépkocsik gyalogságot szállítottak a főváros felé. A Győrbe érkezett szovjet katonák a beszélgetések során elmondták, azzal küldték őket Győrbe, hogy az amerikaiak meg akarják támadni Magyarországot, nekik meg kell védelmezniök a magyar munkásokat.
1956. november 4., vasárnap

52 éve
Kitüntetések az évfordulón
November 4-én a Magyar Partizánszövetség székházában kitüntették a munkásmozgalom régi harcosait, a népi hatalom védelmezőit. Gábor István, a szövetség főtitkára mondott ünnepi beszédet. Az ünnepségen felszólalt A. F. Fjodorov, a hazánkban időző szovjet partizánküldöttség vezetője is.
1958. november 5., szerda

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.