ANNO

Pethő Tibor
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

61 éve
Békés szovjet atomrobbantás
Az emberiség történetében példátlan jelentőségű az az első gigászi kísérlet, amit a Szovjetunióban végeztek az atomenergia békés célokra való felhasználásával. Nem kevesebbről van szó, mint hogy Szibériában hatalmas hegyeket mozdítanak el a helyükről, és a folyókat ellenkező irányba terelik. Az atomrobbantás, amelyet az amerikai szeizmográfok néhány hónappal ezelőtt jeleztek a Szovjetunió területéről, a Torgaj-kapunál, 370 mérföldnyire Cseljabinszktól történt. Az Urál és a Kazah-hátság között új folyómedret vágnak, s ebben fognak folyni eddigi irányukkal ellentétesen a szibériai folyók.
Mitrofan Mihajlovics Davidov mérnök hangsúlyozta, hogy a természetnek tévedése az, hogy a három nagy szibériai folyó, az Ob, a Jenyiszej és a Léna észak felé folyik. Az Ob és a Jenyiszej vize 4000 kilométeren át új mederben fog folyni délnyugati irányba. A két folyó torkolata az Aral-tóban lesz, majd innen kivezetve átvágja a turáni lapályt, s belefut a Kaszpi-tengerbe.
Az akadályok leküzdése nehéz, de szovjet technikával leküzdhető. Egy atomrobbantással, amelyet Amerikában szeizmográfokkal észleltek. A szovjet mérnökök, a világtörténelemben először, megkezdték az atomenergia békés felhasználását.
1949. november 13., vasárnap

50 éve
Negyvennyolcas szentkép a Szovjetunióból
A Szovjet–Magyar Baráti Társasághoz nemrég értesítés érkezett O. Dulgier moszkvai mérnöktől. A mérnök bejelentette: családja birtokában van egy ’48-as honvédzászló. O. Dulgier elmondotta, hogy a zászló – a családi hagyomány szerint – egyik anyai ősétől, Alekszejev brigádtábornoktól került birtokukba. Alekszejev részt vett az 1849-es magyarországi hadjáratban. Az egyik zsákmányolt honvédzászlóból családi ikont készíttetett. Az ismert „Patrona Hungariae” figura – Mária a gyermek Jézussal – látható az ikonon.
A tervek szerint a Szovjet–Magyar Baráti Társaság eljuttatja a képet Magyarországra.
1960. november 13., vasárnap

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.