Atomellenes tiltakozás a sínek mellett

Stefan Lázár
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömeges tiltakozássá nőtte ki magát az atomhulladékot Franciaországból az északnémet tárolóba szállító tehervonat elleni akció. Az előzetes menetrendhez képest már tegnap délután nyolcórás késésben volt a szerelvény, hiszen útját többezernyi tüntető igyekszik szabotálni. Amíg szombaton délben békésen zajlott le a mintegy harmincezer résztvevőt számláló, a nukleáris energiát ellenző rendezvény, addig a folytatást növekvő erőszakosság jellemezte, egyfajta macska-egér harc az aktivisták és a rendőrök között.
Az összecsapásokra hajlók csapata igyekezett kijátszani a rend őreit, eljutni a vágányhoz, és ott ülősztrájkkal, magukat a sínekhez láncolva, a sínpár aláásásával akadályozni a vonat haladását. Molotov-koktélos támadásokra s sor került.
A tüntetők aktivitása minden bizonnyal akkor éri majd el tetőfokát, amikor a százhuszonhárom tonna súlyú kocsik nekivágnak a Lüneburg–Danneberg közötti, ötven kilométeres útszakasznak, amelynek végén a radioaktív anyagok szállítására és tárolására készült tartályokat a tehervonatról át kell rakni teherautókra, hogy eljussanak a további húsz kilométer távolságra fekvő ideiglenes tárolóba. A sötétség beálltával a szerelvény nem folytatja az útját, érkezésének időpontja lapzártakor még kiszámíthatatlan volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.