Az energia válságmérlege

Még mindig elmarad hazánk energiafogyasztása a gazdasági válság előtti szinttől. Pedig a tavalyi évhez képest jelentősen több gázt és áramot használtunk fel, de ez még mindig nem egyenlítette ki a 2009-es drasztikus visszaesést. A villamos energia esetében várhatóan jövőre sem érjük el a 2008-ban mért értéket, bár ebben valószínűleg az energiatakarékosság is szerepet játszik.

Dékány Lóránt
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban jövőre érheti el Magyarország energiafelhasználása azt a szintet, amit a gazdasági válság előtt, vagyis 2008-ban mértek.
– Az összes gázfogyasztás januártól októberig több mint egymilliárd köbméterrel esett vissza 2008 azonos időszakához képest – közölték lapunk megkeresésére a gázelosztó rendszert működtető FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél. Ehhez képest a tavalyi fűtőanyag-kereslet majdnem 1,8 milliárd köbméterrel maradt el 2008-hoz képest. Az októberi adatok szerint a gázfelhasználás ebben a hónapban visszaállt a két évvel ezelőtt ugyanekkor mért szintre. – A novemberi és a decemberi hónapokban az utóbbi két év azonos fogyasztást produkált annak ellenére, hogy a válság hatása 2009-ben jobban érződött. Ebből látható, hogy a téli hónapokban a hőfokfüggő fogyasztások alakítják a gázfelhasználás mértékét – jegyezték meg az FGSZ-nél.
A tavalyi évhez képest azonban az idén jókora növekedés figyelhető meg a fogyasztásban. Az ország összes gázfelhasználása az idei első 10 hónapban ugyanis 700 millió köbméterrel haladta meg a 2009. januártól októberig tartó periódust. A tavalyi teljes évi fogyasztáshoz képest 2010-ben 6–13 százalék közötti növekedés várható az időjárási körülmények változásának függvényében. – Az ország éves gázfogyasztása az idén várhatóan megközelíti a 2008-as felhasználást. Ugyanakkor ez nem fogja teljes mértékben visszahozni a tavaly mért 14 százalékos csökkenést – tudatta az FGSZ. Számításaik alapján jövőre tovább nő majd a kereslet a fűtőanyag iránt. 2011-ben 13 milliárd köbméternyi gáz értékesítésével terveznek, márpedig ez csaknem 20 százalékos növekedést eredményezne a 2009. évi fogyasztáshoz képest, de hét százalékkal meghaladná az idei szintet is. Van azonban egy ennél pesszimistább változat is: ezen kalkuláció szerint a 2011-es gázfelhasználás csak 11 százalékkal lépné túl a 2009-es értéket.
Hasonlóképpen alakult a tendencia a villamos energia esetében is, noha ott még jövőre sem fogjuk elérni a 2008-as fogyasztási szintet. Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító vezérigazgatója nemrég egy rendezvényen elmondta, hogy a tavalyi 5,5 százalékos áramfogyasztás-visszaeséshez képest az idén 2,5 százalékos emelkedéssel számolnak. Jövőre további 1,5 százalékkal növekedhet az áramforgalom.
A gázfogyasztás növekedése tavalyhoz képest egész Európára jellemző. Az első fél évben az orosz Gazprom adatai szerint a kontinensre 77 milliárd köbméternyi gáz áramlott a tavaly januártól júliusig mért 64,5 milliárd köbméterrel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.