Az MSZP-frakció fele fizetheti a különadót

Az 58 fős MSZP-frakció nagyjából 30 tagját érinti a 98 százalékos különadó. Az adót várhatóan be kell fizetnie Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököknek, Kóka Jánosnak, Horváth Ágnesnek, Rácz Jenőnek, Magyar Bálintnak is.

Munkatársunktól
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista politikusok többsége az MTI megkeresésére nem tudta pontosan megmondani, mekkora összeget kell befizetnie a költségvetésnek jövő márciusig, ha az Országgyűlés elfogadja a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amelyet a nagy összegű végkielégítésekre vetnek ki. Így nyilatkozott Mesterházy Attila volt államtitkár, Szekeres Imre volt honvédelmi, Ficsor Ádám korábbi titkosszolgálati miniszter, Molnár Csaba, a kancellária volt vezetője, Burány Sándor korábbi államtitkár és Szanyi Tibor is, aki szerint a törvény célja a két Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet vezető tisztviselőinek végigpofozása.
Veres János volt pénzügyminiszter azt mondta, végkielégítését azonnal továbbadta alapítványoknak, civil szervezeteknek. Így nyilatkozott Hiller István volt oktatási tárcavezető és Gyurcsány Ferenc is. Különadót kell fizetnie várhatóan Somogyi Ferenc volt külügyi, Rácz Jenő volt egészségügyi miniszternek, korábbi SZDSZ-es tárcavezetőknek, Kóka Jánosnak, Magyar Bálintnak és Kovács Kálmánnak, továbbá Petrétei József volt igazságügyi miniszternek, Baráth Etele volt tárca nélküli miniszternek, valamint Bozóki András volt kulturális tárcavezetőnek. A második Gyurcsány-kormányból érintheti a különadó Gráf József korábbi agrárminisztert, Horváth Ágnes volt egészségügyi tárcavezetőt, Persányi Miklós akkori környezetvédelmi minisztert, Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Draskovics Tibort, továbbá Göncz Kingát.

Átszervezés. Nem akar új pártot alapítani, közölte tegnap Gyurcsány Ferenc egy pártfórumon. A Népszabadság viszont úgy tudja, felülvizsgálják az MSZP-hez kötődő intézményi és alapítványi hálózatot, így terítékre került a Táncsics Alapítvány is. A szervezet működése kapcsán azt írták, egyesek kihúznák Gyurcsány Ferenc kuratóriumi elnök alól a szervezetet. Az alapítvány kasszájában csaknem ötszázmillió forint van, jövőre 259 milliót kap. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.