Az új világrendről a Máérten

A világ hatalmas változásokon megy keresztül, az ipari forradalom idején kialakult eltolódások érvényüket vesztik, India és Kína visszaszerzik korábbi világkereskedelmi pozícióikat, a Nyugat elveszti vezető erejét, aki nem számol az aktuális trendekkel, hajótörést szenved – ezekkel a gondolatokkal jellemezte a világpolitikai átrendeződést Orbán Viktor, aki a hatéves szünet után újra összehívott Magyar Állandó Értekezleten (Máért) szólalt fel. Mint kifejtette, „nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban”.

Munkatársunktól
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a pragmatizmus váltja a korábban gyakran ideológiamotivált kapcsolatrendszereket, s tárgyilagos, realista nemzetpolitika kialakítását sürgette.
Közös zárónyilatkozat elfogadásával ért véget tegnap a Máért kilencedik ülése Budapesten. A határon túli szervezetek és a magyarországi parlamenti pártok képviselői egyebek mellett megegyeztek abban, hogy szükséges a státustörvény és a módosított magyar állampolgársági törvény egyeztetése, így azok is hozzájuthatnak a magyarigazolvány alapján járó kedvezményekhez, akiknek magyar állampolgárságuk is van, az oktatási-nevelési támogatások pedig az óvodásokat is megilletik. A résztvevők elítélték a szlovák nyelvtörvényt. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a sajtótájékoztatón bocsánatkérésre szólította fel a volt kormánypártokat, amiért hat éven át szüneteltették a Máértet.
Bővebben a 9., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.