Balkáni átjáró Pécsett

Lengyel Viktor
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa kulturális fővárosa nem csak egy magyar város: külön világ sok különböző, ám egymás mellett élő kultúra csomópontján. Ez a metszet, a különbözőségek találkozásának helye szimbolikusan is megjeleníti a térség egységét, inspirálja a felek közti párbeszédet. A Kelet–Nyugat átjáró című rendezvénysorozatot negyedik éve szervezik meg Pécsett; a rendezvény holnap estig a Balkán-félsziget változatos világát, az itt élő népcsoportok közti kapcsolatok sokszínű szőttesét tárja az érdeklődők elé. A szervezők célja, hogy a Balkán ne csak mint földrajzi egység, hanem mint filozófiai, irodalmi, művészeti központ, egy összeforrt szellemi közösség tere éljen a köztudatban. A programsorozat két fő pillérre támaszkodik, amelyek egymással párhuzamosan és egymást kiegészítve nyújtják a közönségnek a lehető legteljesebb élményt. A Balkán világzenei fesztivál kínálatában ma és holnap is balkáni népek zenei hagyományait bemutató zenekarok lépnek fel, többek közt a magyar autentikus tambura zenét játszó Söndörgő vagy a török Yakaza Ensemble. A rendezvénysorozat másik fő vonalát a Találkozó a Balkán kapujában című nemzetközi konferencia adja, amely a „kulturális különbözőség esélyei – a határtalan vendégszeretet etikája, poétikája és politikája” témamegjelöléssel kínálja neves külföldi és hazai tudósok előadásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.