Balliberális hálóban a magánpénztárak

Nem csak egykori MSZMP-s államtitkár, MSZP-s párttag és főtanácsadó birtokol fontos pozíciókat a kormány intézkedéseit gáncsolni próbáló magánnyugdíjpénztárakban.

Munkatársunktól
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Például a Vasutas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ellenőrző bizottságának elnöke, Borsik János a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnökeként az MSZP-s kormányokkal rendre látványosan együttműködik, míg jobboldali kurzusok idején feltámad benne a lelkes érdekvédő. Tegnapi összeállításunkban már megemlítettünk két nyugdíjpénztári vezetőt, Rabi Ferencet és Breuer Lászlót, akik szakszervezeti minőségükben korábban együttműködési megállapodást kötöttek az MSZP éppen aktuális miniszterelnök-jelöltjével: Breuer még Gyurcsány Ferenccel, Rabi pedig Mesterházy Attilával.
*
Az Életút Első Országos Nyugdíjpénztárban két olyan személy is fontos posztot tölt be, akik az iszap-katasztrófát előidéző Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-ben dolgoznak. Az Életút ellenőrző bizottságának tagja Szokodiné Barkóczi Rózsa, a Mal Zrt. főkönyvelője, míg Fréh Éva, a pénztár igazgatósági tagja ugyancsak az alumíniumos cég munkavállalója. Egyébként a Mal Zrt. 40 százalékos tulajdonosa és igazgatósági elnöke az a Tolnay Lajos, aki korábban több olyan alumíniumipari cégben volt tulajdonos, amelyben Gyurcsány Ferencnek is érdekeltsége volt. Említést érdemel még az Aranykor Nyugdíjpénztár ellenőrző bizottságának elnöke, Hardy Ilona, aki 2004-től idén márciusig a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja volt.

Helyesbítés. Tegnapi, Magánnyugdíjpénztárak szocialista köldökzsinóron című cikkünkben tévedésből az MSZP-s volt főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba volt főtanácsadójaként Bakó Máriát írtunk Bartosné Póczos Marianna helyett. Az OTP Magánnyugdíjpénztár igazgatósági tagja, Kovács Gábor pedig nem tartozik a tíz leggazdagabb magyar közé. Az érintettektől elnézést kérünk. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.