Beindult a bankjegynyomda

Munkatársunktól
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen hatszázmilliárd dollár értékű monetáris ösztönzést jelentett be tegnap Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke. Ezt a típusú mennyiségi enyhítést a Fed a következő év második negyedévének végéig, havi 75 milliárd dolláros összegekben hajtja majd végre. A monetáris mennyiségi enyhítés azt jelenti, hogy a Fed értékpapírok vásárlásával növeli a pénzellátást a gazdaságban. Így új pénz jelenik meg, oly módon, hogy a Fed a műveletet nem ellensúlyozza ellenkező irányú, úgynevezett sterilizáló lépésekkel. A kötvényvásárlások gazdaságösztönző hatását a jegybank folyamatosan figyelemmel követi és a vásárlások mértékét szükség szerint módosítja. A tegnap ismertetett program értéke összességében százmilliárd dollárral meghaladja az elemzők által várt beavatkozás mértékét.
A tegnapi Fed-döntés szakértők szerint azt tükrözi, hogy az amerikai gazdaság nem növekszik olyan gyorsan, mint ahogy az kívánatos volna. A vártnál jobb munkaerő-piaci adatok az Egyesült Államokban a jegybankárokat nem nyugtatták meg. Októberben 43 ezerrel nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak száma, a szolgáltatásban 77 ezerrel többen dolgoztak, a feldolgozóiparban 12 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.