Benedek őrizetben

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki, és őrizetbe vette tegnap Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szocialista államtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

Dénes Zoltán
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádhatóság tájékoztatása szerint Benedek Fülöp 2005– 2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokoll vadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki. – Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve – részben felbujtóként – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott – indokolta az őrizetbe vételt az ügyészség.
Tájékoztatásuk szerint Benedek Fülöp a kihallgatása során érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta. A gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen panaszt jelentett be.
Benedek Fülöp neve két másik, a lapunk által feltárt korrupciógyanús földügylet kapcsán is felvetődött. Amint azt megírtuk, 2006-ban Újfehértón egy több száz hektáros állami termőföld eladására kiírt pályázatot vélhetőleg politikai nyomásra minősített érvénytelennek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, holott az elővásárlási joggal rendelkező gazdák a többi pályázónál magasabb árajánlattal nyertek, és már a szerződések előkészítése is megkezdődött. Emellett az elmúlt évben nagy port kavart, úgynevezett sukorói földügyben is felmerült a neve.

*

Benedek hagyta jóvá azt a félmilliárd forintot meghaladó kifizetést is, amely elvileg az erdészetek tevékenységének átláthatóságát tette volna lehetővé, ám a másfél milliárdos értékű informatikai rendszer a mai napig nem működik. Nem elhanyagolható a pákozdiként elhíresült esete sem, amely ügyben a bíróság első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
Éppen ez utóbbi üggyel lehet összefüggésben a mostani meggyanúsítása. Az MNV Zrt. vezérigazgató-helyetteseként ugyanis egy, a bírósági tárgyalás során előkerült hangfelvételen maga állította, hogy személyesen „gazsulált” az akkori honvédelmi miniszternél, mégpedig úgy, hogy „megvadásztatta”. Mindezt állítólag azért tette, hogy megváltoztassák a több mint kétszáz hektáros, állami kézben lévő természetvédelmi terület művelési ágát, és átkerüljön egy oda golfpályát megálmodó magánember tulajdonába. A folyamatban lévő eljárással kapcsolatban, amelyben az ügyészség vesztegetés miatt nyomoz, lapunk arról szerzett tudomást, hogy a pákozdi ügyben említett vadásztatás költségeinek egy részét az állami tulajdonban lévő Concordia Közraktárak Zrt. fedezhette. Értesülésünk szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyik volt államtitkárának vadásztatását 700 ezer forinttal támogatta a Concordia. Az ügyben már márciusban megkerestük a vagyonkezelőt, majd magyarázkodásuk után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot is, ám nem kaptunk érdemi tájékoztatást. Benedek Fülöp 2008 augusztusától a Concordia igazgatóságának is tagja volt.
Ismert, 2009 decemberében Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója büntetőfeljelentést tett Benedekkel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt – a feljelentésben foglaltak szerint – olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga. Valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.