Bíróság elé állítanák Busht

Balogh Roland
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé kell állítani George W. Busht és az általa vezetett republikánus elnöki adminisztráció azon tagjait, akik engedélyezték és részt vettek a terrorizmus elleni harc kapcsán létrehozott titkos amerikai börtönökben történő kínvallatásokban – írta helyi idő szerint szerdai közleményében az Amnesty International (AI). A nemzetközi jogvédő szervezet amerikai részlege szerint a Barack Obama vezette új adminisztrációnak nyomozást és büntetőeljárást kellene kezdeményeznie azt követően, hogy Bush a hét elején megjelent emlékirataiban közli, engedélyt adott az úgynevezett vízbefojtásos vallatási technika alkalmazására a terrorizmussal gyanúsított személyek kihallgatása során.
Elegendő bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy akár Bush volt amerikai elnököt is bíróság elé állítsák – közölte Claudio Cordone. Az AI igazgatója szerint a Döntési helyzetek (Decision Points) címmel megjelent memoárokban két terrorizmussal vádolt személy – Abu Zubajda és Hálid Sejk Mohamed – „életútját” követi a volt elnök, akik közül például csak Mohamed esetében a CIA 183 alkalommal alkalmazta a vízbefojtásos technikát. Az emberi jogi szervezet azt is követeli, hogy állítsanak fel különbizottságot, amelynek az lenne a feladata, hogy kivizsgálja a Bush elnöksége időszakában, 2001 és 2009 között az emberi jogok megsértését, amelyeket a terrorellenes háború ürügyén követtek el.
Egy MTI által is idézett másik emberi jogi szervezet, a Liberty ugyancsak bírálta Busht a vízbefojtásos vallatási módszer miatt. A volt amerikai elnök a szabadság nevében a hazugság, a háború és a kínzások mocsarába vezette országát – jelentette ki a szervezet szóvivője, Shami Chakrabarti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.