Bíróság előtt a brit kínvallatók

Balogh Roland
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésünkre, hogy bíróság elé állítsuk azokat a brit katonákat, akik több mint kétszáz iraki fogvatartottat kínoztak meg egy Bászra melletti titkos börtönben – írta közleményében a minap a brit legfelsőbb bíróság. Az egyesített katonai vallató csoport (JFIT) tagjai – még 2007 áprilisában nyilvánosságra hozott videofelvételek tanúsága szerint – mintegy 222 iraki őrizetes esetén alkalmaztak meg nem engedett, válogatott kínzásokat. A vallatásokról készül felvételeken a britek több esetben kivégzéssel fenyegették meg a fogvatartottakat, és érzékszerveik blokkolásával, megzavarásával próbáltak meg vallomásokat kicsikarni. Az iraki foglyokat fizikailag is bántalmazták, néha 30 órán keresztül térdeltették, elektromos árammal sokkolták.
A volt JFIT-tagok jogi képviseletét ellátó iroda szerint meg kellene vizsgálni, hogy folyamatos kínzásnak voltak-e kitéve a foglyok. A brit védelmi minisztérium szerint nincs értelme új vizsgálatnak, amely amúgy is drága lenne, és mivel a legfelső bíróság 1253 vallatás részleteit tekintette át, a kérdés eldönthető. A bírósági közleményben egyébként leszögezték, a Bászrától délnyugatra fekvő, a britek Abu Graibjának is nevezett létesítmény vallatóit minden további nélkül felelősségre vonhatják tetteikért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.