Biszku-ügy: elévülés, megtagadott nyomozás

Nem indul nyomozás Biszku Béla, a Kádár-rezsim hírhedt belügyminisztere és társaival szemben, akiknek ügyében egy magánszemély az 1956-os megtorlásokkal összefüggésben emberiség elleni bűncselekmények és emberölés miatt tett feljelentést – derült ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből. A volt belügyminiszter kijelentései miatt ugyanakkor a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása gyanújával továbbra is nyomoz a BRFK.

Swendt Pál
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elévülés, valamint a nemzetközi szokásjogtól való eltérés miatt a Fővárosi Főügyészség (FF) elutasította azt a feljelentést, amelyben a beadványozó emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt a pártállam egykori belügyminisztere Biszku Béla, valamint társai elmarasztalását kérte. A vádhatóság közleménye szerint a törvény kimondja, hogy a feljelentésben megjelölt előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettét az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok figyelembevételével kell elbírálni, azonban a bűncselekmény miatt az elévülés okán eljárás már nem indítható.
A főügyészség az indokolásban kitért arra is, hogy a feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők a vonatkozó nemzetközi dokumentumok szerint emberiség elleni bűntettnek, így a feljelentett személyek nemzetközi szokásjog alapján történő felelősségre vonására nincs lehetőség.
A Kádár-rezsim rettegett funkcionáriusa a határozat alapján elkerüli a felelősségre vonást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások irányításában játszott vezető szerepéért, azonban a BRFK vizsgálja azokat a kijelentéseket, amelyek miatt a Jobbik tett feljelentést a diktatúra nyugdíjas híve ellen. Az ellenzéki párt azok után fordult a rendőrséghez, hogy Biszku egy tévéműsorban ellenforradalomnak minősítette 1956-ot, valamint igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós büntetőeljárásokat, így a meghozott halálos ítéleteket is. A BRFK az egykori belügyminiszter televíziós nyilatkozata miatt a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanújával rendelt el nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.