Bővülő támogatás a határon túliaknak

Pataky István
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatéves szünet után ma ismét ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), a magyarországi és a határon túli magyar pártok, szervezetek egyeztető fóruma. A budapesti tanácskozáson felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is. Lapunk úgy tudja, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt külügyi államtitkár mellett több miniszter is előadást tart, így Martonyi János külügyminiszter, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető. A mai megbeszélés központi témái között lesz a nemzetpolitikai kérdések összehangolása, a státustörvény módosítása és a határon túliak oktatás-nevelési támogatásának bővítése.
A Máértot 1999-ben hozta létre az első Orbán-kormány, a fórum évente legalább egyszer ülésezett egészen 2004 novemberéig, amikor a nyolcadik ülés hivatalos zárónyilatkozat elfogadása nélkül zárult. A határon túli magyar szervezetek, valamint a Fidesz és az MDF a kettős állampolgárság támogatásáról fogadtak el nyilatkozatot, amelyet az MSZP és az SZDSZ nem írt alá. Ezt követően Gyurcsány Ferenc kormányfő „jegelte” a Máértot.
Ulicsák Szilárd miniszteri biztos tájékoztatása szerint a jövő évi költségvetésben 1,3 milliárd forinttal több forrás jut majd a határon túli magyarság támogatására, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezeteiben tervek szerint összesen 12,4 milliárd forint jutna e területre a Szülőföld Alappal együtt. Jelentősen bővülhet az oktatási-nevelési támogatás, a szórványoktatás és a csángó magyarok programjainak költségvetési tétele, amelyre 5,5 milliárd forintot fordít a 2011. évi költségvetés. A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a határon túli magyar felsőoktatásra az eddigi 1,3 milliárddal szemben 2,2 milliárd forint jutna. Ebből legnagyobb arányban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részesedhet, mintegy kétmilliárd forinttal. Az intézmény nyolc év után juthat hozzá ahhoz a fejlesztési forráshoz, amely az akkreditált egyetem pozíciójának fenntartásához szükséges.
Tegnap indult az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap. A www.allampolgarsag.gov.hu címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.