Csalódott magyarok Kárpátalján

Székely Gergely
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások tegnap nyilvánosságra hozott előzetes eredményei szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) is átlépte a bejutáshoz szükséges háromszázalékos küszöböt. Végeredmény ugyan csak néhány nap múlva várható, mivel még folyik a leadott voksok összeszámlálása, illetve az eredmények csinosítása.
Kovács Miklós KMKSZ-elnök lapunk érdeklődésére elmondta, bízik abban, hogy három képviselővel lesznek jelen a megyei közgyűlésben, de jobb eredményre számítottak. Kovács szerint a várt eredmény elmaradásának két alapvető oka van: egyfelől érvényesült a hatalom pártjának választókra gyakorolt hatalmas nyomása, másfelől a megyében igen erős befolyással rendelkező ukrán párt 100-150 hrivnyáért megvásárolta a szavatokat.
Ugyanakkor az UMDSZ a négy egyéni választókerületben szerzett mandátumával összesen 6 képviselőt küldhet a megyei közgyűlésbe, amiben Kovács szerint vélhetően szerepe volt a szövetség és a régiósok választási együttműködésének is. Mindemellett Gajdos István UMDSZ-elnök Beregszászon megőrizte polgármesteri tisztségét is. A járási székhely nevéről tartott referendum eredménye viszont kétesélyes. A kérdésben véleményt nyilvánító 10 ezer emberből ugyan négyszázzal többen cserélnék fel a Berehovót Beregszászra, ám a népakarat érvényesítéséhez még a parlamentnek is igent kell mondania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.