Csehországi rabszolgatartók?

Embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztatnak román vendégmunkásokat a csehországi Pilzenben – derült ki a hét végén, miután lövöldözésbe torkollott az alkalmazottak lázadása.

Neszméri Sándor
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-csehországi Pilzen rendőr-főkapitánysága zsarolás, a személyi szabadság korlátozása és embertelen bánásmód vádjával vett őrizetbe pénteken négy személyt, akik közül három külföldi egy pedig cseh állampolgár. Martina Kohoutová rendőrségi szóvivő szerint a rendőrség segélyvonalára egy munkásszállóból érkezett hívás, és a telefonáló román nyelven mondta el, hogy két társukat elrabolták őket pedig fegyverrel tartják fogva korábbi alkalmazóik. A rendőrség egyéb információkat nem kívánt közölni, Kohoutová szerint ugyanis „egy bonyolult ügyről van szó, amelyet most kezd vizsgálni a hatóság, minden további információ ártana az nyomozásnak”.
A Novinky.cz honlap azonban úgy értesült, az egyik pilzeni karácsonyi díszeket gyártó üzemben és több építkezésen dolgozó román vendégmunkások „lázadtak fel” munkásszállójukon pénteken délután, mert a munkaközvetítők embertelen körülmények között tartották őket, napi 12 órát kellett dolgozniuk heti 500 cseh koronáért, azaz mintegy 5400 forintért, élelmet alig kaptak, s még csak tisztálkodniuk sem volt hol. Az „újkori rabszolgatartók” – ahogy a cseh sajtó nevezi a munkaközvetítőket – azonban nem akarták elengedni az elégedetlen román vendégmunkásokat, lövöldözni kezdtek, s egy húszéves munkást könnyebben meg is sebesítettek.
Miután a rendőrség kiszállt és elfogta a négy munkaközvetítőt, a román vendégmunkások segítséget kértek elhelyezésükhöz. A hatóság humanitárius szervezetekhez és a városi önkormányzathoz fordult, mert összesen 197 román állampolgár – köztük több nő – jelentkezett a kapitányságon. Valamenynyien egybehangzóan ahhoz kértek segítséget, hogy hazatérhessenek, ezért az önkormányzat hat autóbuszt rendelt számukra, s vasárnap hajnalban útnak is indították őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.