Csekély érdeklődés

Csendes napot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, miközben a forint kissé gyengült. A befektetők ír államcsődtől tartanak.

Munkatársunktól
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett csekély mértékben esett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A pesti parketten 10,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, a vezető papírok vegyes teljesítményt mutattak fel. Egyedül a Mol árfolyama emelkedett, az olajtársaság részvényei 0,4 százalékkal értek többet, mint egy nappal korábban. A társaság tegnap hírt adott arról, hogy sikeresen befejezte az Irak kurdisztáni régiójában lévő Bijell–1 kút tesztelését. Eközben a Magyar Telekom értéke tegnap nem változott, míg az OTP egyszázalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni. Mérséklődött a Richter ára is 0,6 százalékkal. A Portfolio.hu internetes újság tegnap azt közölte: ma, a piaczárás után teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését az Egis, s a Richter várhatóan szintén a hét első felében jelentkezik részletes számaival. Az elmúlt kereskedési nap további történései közül kiemelendő, hogy elindult tegnap a CIG Pannónia Életbiztosító tőzsdei kereskedése. Szót érdemel az is, hogy egyes hozzáértők úgy látják: Írország aligha kerülheti el a görög típusú, azaz a Nemzetközi Valutaalap bevonásával megalkotott mentőcsomagot. Lényegében ugyanis csak az Európai Központi Bank (EKB) veszi az ír államkötvényeket. A görög–ír párhuzamot alátámasztja, hogy amikor összeomlott a görög állampapír- és bankközi hitelpiac, s megroggyant a többi periférikus eurózóna-tagország állampapírpiaca, akkor az érintettek bankrendszerét az EKB tartotta életben. Jelenleg a befektetők államcsődtől tartva gyorsan szabadulnak az ír állampapíroktól, tovább lökve felfelé az amúgy is gyorsan emelkedő hozamokat.
Eközben gyengült tegnap a forint árfolyama a bankközi devizapiacon. Délután fél négykor az eurót 274,55 forinton jegyezték a péntek délutáni 273,26 forint után. Kereskedők a távirati irodának elmondták: tegnap délután az euró–dollár árfolyam 1,39 volt, a pénteki 1,41 alatti jegyzések után. Szakértők kiemelték, hogy a Fed múlt heti bejelentése után a világ ismét Európa felé fordult, ahol a válság elhúzódása miatt aggódnak a befektetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.