Dagadó devizabetétek

Szeptemberben csökkent a lakosság hiteltartozása. Hiába nőtt a forinthitelek állománya az utóbbi hónapokban, a devizahiteleké gyorsan olvadt. A családok megtakarításai szintén fogyatkozóban vannak. Egyre többen tartják devizabetétekben a pénzüket.

Munkatársunktól
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több forinthitelt vettek fel a háztartások ez év szeptemberében, mint amennyit visszafizettek, a betétekben tartott megtakarítások pedig csökkentek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A devizahiteleknél azonban egész másként alakult a mérleg, mint a hazai fizetőeszközben jegyzett kölcsönöknél: az emberek ugyanis jóval többet törlesztettek a szeptemberben felvett devizahitelek összegénél. A háztartások teljes hitelállománya 10,8 milliárd forinttal lett kevesebb, ezen belül az új forinthitelek összege 30,3 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 41,1 milliárd forinttal csökkent. A hónap végén a lakosság teljes tartozása 8358 milliárd forintot tett ki, amelyből 2786,4 milliárd forintkölcsön, 5571,6 pedig devizahitel volt.
A betétekben tartott lakossági megtakarítások összege 25,8 milliárd forinttal lett kevesebb a kilencedik hónapban, így 7151,5 milliárd forintot tett ki. A forintbetétekből 34,9 milliárd forintot vettek ki az ügyfelek, ám úgy látszik, az így felszabadított pénzek egy része külföldi fizetőeszközökben jegyzett megtakarításokba vándorolt, mert a devizabetétekbe szeptemberben kilencmilliárd forintnak megfelelő összeg érkezett.
Úgy tűnik, a cégek is a külföldi fizetőeszközökben bíznak, mivel a megtakarításaik alakulása a lakossági betéteknél már felvázolt állapotokat tükrözi. A forintbetétekben tartott összeg csökkent, mégpedig 154,7 milliárd forinttal lett kevesebb, a devizabetétekben tartott pénzek ugyanakkor 49,5 milliárd forinttal gyarapodtak. A vállalatok hiteltartozásai mindemellett csökkentek, míg szeptember elején 7910 milliárd forintot tettek ki, a hónap végén már csak 7673 milliárd forint volt a tartozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.