Darázsfészek 17

Fehér Béla
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frontvonat
– Achtung! Felszállás! – harsogta a peronon Hoffmann tábornok, nyomában harmincezer német katonával. Schultz hadnagy negyvenöt percet töltött a zuhanyzóban, ezért csak jelentős késéssel tudtak elindulni. Hajszálon múlt, hogy elérték a vonatot. A vezérkar külön fülkében foglalt helyet. Hoffmann tábornok az ablak mellé ült, szivarra gyújtott, aztán hívatta Königsberg szakaszparancsnokot.
– Jelentést kérek a veszteségeinkről! – kiáltotta.
Königsberg, ez a szemüveges, kétbalkezes alak a felderítést irányította. Reszkető kézzel fogta a jegyzettömbjét.
– A reggeli rohanásban jelentős mennyiségű embert vesztettünk. Az egész hármas barakkot például. Még aludtak, amikor elindultunk. A legsúlyosabb, hogy a rádiós összekötőnk, Krumbein őrvezető az eltűntek között lehet. Az indulás pillanatában még pizsamában látták.
– Jó napot kívánok, kérem a menetjegyeket!
A tábornok észre sem vette, hogy a kalauz belépett. Kapkodva kereste a pénztárcáját a zubbonya zsebében.
– Hányan vagyunk, Königsberg? Remélem, naprakész a létszámjelentés!
– Huszonkilencezer-ötszázhúszan vagyunk.
– Rendben! – A tábornok a kalauzhoz fordult. – Hallotta, nemde? Ennyi jegyet kérek a Marne folyóig.
– Menettérti legyen?
– Nem, csak oda! És ha lehetséges, a sereget átvezényelném a büfékocsiba. Kijár nekik!
– A büfékocsit a franciák már a múlt héten lefoglalták. Rendeltek negyvenezer adag garnélát, salátával, hideg libamájjal és tizenötezer adag mustáros nyulat. Desszertnek gyümölcstortát.
– Schweinerei! – dühöngött az ellátmányért felelős Fröhlich ezredes. – Nekünk meg spórolni kell a szendvicsekkel. Egyik büdösebb, mint a másik, pedig a Gestapo saját kezűleg csomagolta. Csokiszelet csak minden második katonának jut! Szalvéta senkinek!
– Nem, nem és nein! Hol van Schmertzing ezredes? – bődült el Hoffmann.
– Jelen! – Schmertzing egy pakli kártyával a kezében a fülkeajtóban állt, összecsapta a bokáját.
– Rendeljen el riadót! Elfoglaljuk a büfékocsit!

Nyelvművelés
A kötött fürdőnadrág évtizedek óta nem divat, most mégis feltűnt egy kitágult példány a strandbüfé előtt álló sorban. Tulajdonosa szúrós tekintetű, májfoltos fejbőrű ember, még a nevét is tudjuk, dr. Komádi Lajos nyelvész, egyetemi tanár. Egy pohár sörre vágyott, de amikor rá került a sor, a pultra könyökölve behajolt, és megkérte a büfést, javítsa ki a keménypapíron látható feliratot: Sültkóbi kapható!
– A sült kolbász két szóban írandó, ahogy a sült csirke, vagy sült tök. És a kóbi, drága uram! – csóválta a fejét Komádi. Hangja sírósra változott. – Elárulja nekem, mi az a kóbi?
– Mi lenne? Kolbász. Mindenki tudja, hogy kolbász.
– Ki az a mindenki? A magyarok? De hiszen ilyen magyar szó nem létezik. Ha ön szerint van, tessék, mutassa meg a nagyszótárban.
– Nézze, uram, nem tartunk szótárt a büfében, se kicsit, se nagyot. Ettől függetlenül a sült kóbit szeretik a vendégek. Saját készítésű, magam gyúrom be a húst, fateknőben. Megkóstolja?
– Fateknőben? Halljuk, hogy írja a fateknőt?
A büfés elgondolkozott, közben ronggyal áttörölte a pultot.
– Gondolom, az is két szó, mint a sült kóbi.
– Tévedés! A fateknő egy szó. Mindegy, adjon egy pohár sört! Vigyázat, két szó!
A büfés a sörcsap alá tartotta a poharat.
– Kíváncsi vagyok, egyben jön ki a sör, vagy külön? Na, úgy látszik, sehogy. Akkor meg nincs sör. Menj szépen haza és préseld anyádat laposra az albán nagyszótárban! – mondta derűsen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.