Dél meglepő diadala észak ellen

A Győri ETO az első, de minimum a második, a DVSC inkább már a harmadik helyért küzd a női kézilabda Bajnokok Ligájában a maga kvartettjében, ez így meg is felel az előzetes papírformának. Mint ahogyan az is, hogy a négy forduló után még százszázalékos, és a legjobb nyolcba máris bejutott két klub egyike az olimpiai és Európa-bajnokok sorát felvonultató norvég Larvik. A másik azonban némi meglepetésre a Buducsnoszt Podgorica, amely vasárnap esti, 32-24-es diadalával gyakorlatilag kiejtette az előző két BL-sorozatban győztes dán Viborgot. A montenegrói alakulat egy kivétellel csupa délszláv játékost vet be – ez az egy kivétel pedig nem más, mint Kindl Gabriella, akinek neve mellett azonban az EHF honlapján már nem látható a magyar zászló, hiszen honosították.

Ballai Attila
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos érdekességet tartogatott a női BL-hétvége. A D csoportban a Győr 35-24-re tarolta le Kaproncán a Podravkát, Csehovban viszont a Zvezda Zvenyigorod 32-28-ra alulmaradt a Zácsik Szandrát még mindig nélkülöző Krim Ljubljanával szemben. Az ETO, ha szombaton hazai pályán legyőzi a Zvezdát, már középdöntős, majd ha egy hétre rá a Krimet is, csoportelső. A B kvartettben a DVSC Debrecenben
20-19-re kikapott a HC Leipzigtől, így mostantól a KEK-nyolcaddöntőt érő 3. hely lehet a célja, de ennek a megszerzéséért is legalább egy pontot kellene szereznie szombaton a Hypótól Südstadtban. A C jelű négyesben 26-22-es touloni sikerével megszilárdult a Kovács Péter vezette román Oltchim Valcea helyzete, és mivel a dán Randerset bizonyára megveri az Olt partján, második helye szinte garantálható.
Az A csoport nemcsak az alfabetikus rend miatt kínálkozna az élre, hanem mert minden valószínűség szerint innen esik ki a 2009-ben és 2010-ben is BL-t nyert Viborg. A jelentősen átalakult, de így is dán, norvég, svéd, német, román, montenegrói, osztrák–bosnyák klasszisokat felvonultató egylet ugyanis korábban hazai pályán vérzett el 34-25-re a Buducsnoszttal, majd Volgográdban 41-33-ra a Dinamóval szemben, így vasárnap Podgoricán az életéért küzdött. Az első félidőt még hozta is 17-16-ra, ám a kissé már megfáradt sztárokon, Jurackon, Althauson, Varzarun, Szavicson szünet után átrobogtak a hazaiak, és 16-7-es részeredménynyel 32-24-re fordítottak. A Viborg innentől már csak úgy evickélhet tovább, ha a már gyakorlatilag biztos első Buducsnoszt Volgográdban is győzne, majd a Dinamo kilenc góllal kikapna Dániában.
Helyesen tesszük, ha vigyázó szemünket mostantól Podgoricára vetjük. Ahol (majdnem) tiszta délszláv forrásból szupercsapat formálódott. A 2006-os – akkor épp Győrben – és 2010-ben KEK-győztes színeiben vasárnap mindkét balkezes, Katarina Bulatovics és Jovanka Radicsevics is hat gólt vágott, a pont Viborgból hazatért Bojana Popovics ötöt, az ETO-ból is ismert beállós, Ana Djokics hármat, a másik exgyőri, Kindl Gabriella pedig a védőfalban tűnt fel.
Ami a külső szemlélő számára meglepetés volt, az neki már-már papírforma, tegnapi beszélgetésünkkor legalábbis így elemezte a Buducsnoszt játékát és BL-esélyeit: „Végső célunk a kupagyőzelem, amit természetesen azért nem lehet kötelezően elvárni. Popoviccsal még tovább erősödtünk, de a filozófiánk most sem az, hogy egy góllal többet lőjünk az ellenfélnél, hanem hogy minél kevesebbet kapjunk. A Viborg elleni második félidőnk ilyen szempontból kiugróan jól sikerült, de nem állunk meg. Volgográdba is győzni megyünk, nem azt nézzük, hogy ezzel a Viborgon segítünk-e vagy nem. Mindenki kaparja ki a maga gesztenyéjét, minket az ösztönöz, hogy tavaly tizenhárom góllal megvert minket a Dinamo, ezért feltétlenül szeretnénk visszavágni.”
Válogatott szinten ez már sikerült, Montenegró éppen Oroszország előtt végzett az Eb-selejtezőcsoport élén, öt győzelme és egyetlen döntetlenje formálódó nagycsapatot sejtet. Amelynek a 2005-ös vb-n még magyarként bronzérmet nyert Kindl Gabriella is tagja, így bennfentesként osztotta meg velünk a decemberi kontinensviadallal kapcsolatos reményeit és kételyeit: „Nekünk nincsenek olyan gondjaink, mint a magyar válogatottnak, ahol kevés a felkészülési idő. Montenegró csapata megegyezik a Buducsnoszttal, csak Maja Szavics csatlakozik hozzánk Viborgból. Mi egész évben együtt dolgozunk. Attól viszont sok függ, hogyan bírjuk a sorozatterhelést, mert ha jól, bármire vihetjük.”
A párhuzam adott: Montenegró férfi vízilabdázói 2008-ban Európa-bajnokságot nyertek, a Primorac Kotor együttese pedig 2009-ben Euroligát. A kézilabda nemzetközi konkurenciája persze erősebb, a kettős diadal itt már – vagy még – a sci-fi kategóriája lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.