Delfinraj pusztult el Írország partjainál

Vigh Dániel
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Partra sodródott és ott elpusztult delfinekre bukkantak a minap az írországi Donegal megyében, Burtonport közelében a Rutland szigetnél – írta a Daily Telegraph. Ugyanarról az emlős- csoportról lehet szó, amelyet október végén vettek észre a Külső-Hebridáknál.
A környezetvédők megpróbálják kideríteni, mi okozhatta a harminchárom delfin halálát. Simon Berrow ír bálna- és delfinkutató szerint a mostani a legnagyobb tömeges delfinpusztulás az ír történelemben. Véleménye szerint a Királyi Haditengerészet szonárberendezése okozhatta a tragédiát. Elmondta, harminc vagy negyven göbölyfejű delfint észleltek a múlt héten Dél-Uist környékén. Rossz idő volt, de már akkor úgy tűnt, hogy partra vetődnek – fűzte hozzá. A delfinek nagy frekvenciájú hangja emberi füllel ugyan nem hallható, de mégis nagy erejű. Olyannyira, hogy az emlősök a tájékozódáson felül a vadászatban is hasznosítják ezt a képességüket, olykor meg is bénítják vele zsákmányukat. A természetvédők feltevése szerint a haditengerészet legújabb típusú szonárberendezése megzavarhatta a mélyben csoportosan úszó delfinek tájékozódását. A Királyi Haditengerészet szóvivője szerint azonban a legközelebb lévő hajójuk is körülbelül 80 kilométerre volt, amikor az állatok feltűntek a régióban. Úgy vélte, képtelenség, hogy ekkora távolságból észlelje a szonár jeleit a delfinraj.
A haditengerészetet arra utasították az Egyesült Államokban, hogy 2007 és 2009 között megtartott hadgyakorlataikon ne alkalmazzák a közepes frekvenciájú szonárt. Egy bíró döntött erről, miután a környezetvédők azt állították, hogy ezek a készülékek súlyosan károsítják a területen élő tengeri élőlényeket.
A hétvégén a Galway/Mayo Technológiai Intézet csapata Donegalba utazott, hogy kiderítse, pontosan mi történt az állatokkal. A hatvanas években hatvan cetféle pusztult el Kerry nyugati partjainál, 2001-ben pedig 35-40 állat lelte halálát az északi partok közelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.