Dicső múlttal ötvözött ígéretes jövőkép

Munkatársunktól
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza a csúcsra! – e szlogennel tette emlékezetessé az esztendő elején rendezett sajtótájékoztatóját az FTC női kézilabdacsapata, hiszen az akkor még sanyarú jelenben ennél frappánsabban meg sem lehetett volna fogalmazni, hogy „voltunk is valakik, leszünk is valakik”. A jelszó azóta tartalmat kapott, ugyanis a szakosztály nyáron válogatott játékosok sorát szerződtette, emellett átláthatóvá és kalkulálhatóvá alakította a költségvetését. E féléves sikertörténet megismétlésében bízik most a teljes egyesület, a Ferencvárosi Torna Club, amely tegnapi tisztújító közgyűlésén négyéves időtartamra választott új elnökséget, a kilencfős grémium pedig egyhangú döntéssel erősítette meg elnöki tisztségében Kovács Miklóst és választotta alelnökké Kocsis Mátét, a nyolcadik kerület polgármesterét. Ők voltak azok, akik a kézilabdát új pályára állították, valamint Kökény Beatrix, az előző évtized olimpiai ezüst- és bronzérmese, Európa-bajnoka, aki szintén tagja az új vezetőtestületnek.
A tíz jelölt közül az alapító elnök unokája, Springer Miklós érdemelte ki a legtöbb voksot, őt Kocsis Máté és Kubatov Gábor követte. (Az említetteken kívül az elnökség további tagjai: Sike András, Rieb György, Farkas József, Al-daadu Muhanned.) Akár szimbolikus értékűnek is tekinthető, hogy a képzeletbeli dobogón a Fradi dicső múltja és jövőképe ötvöződött, hiszen Kocsis és Kubatov személyében a kormányzó párt két prominense kapott kiemelkedő támogatást, nyilván nem véletlenül. Hanem abban a reményben, hogy az 1948-as fordulatot követő időszak egyértelműen vesztes klubja 1990 után egyszer talán végre győztes is lehet. Kocsis Máté ilyen sarkos ígéretet nem tehetett, nem is tett, ehelyett úgy fogalmazott: az FTC a magyar sport legszebb ékköve, ezért is kell elérni, hogy a sportba áramló központi pénzek elosztásánál hosszú idő után végre ne a legrövidebbet húzza.
Kovács Miklós programjában különleges hangsúlyt kapott az ingatlanfejlesztés, amelynek előfeltétele, hogy az állammal sikerüljön 49 évre szóló szerződést kötni a népligeti centrumra. Ha ez teljesül, többek között új kézi- és kosárcsarnok épülhet, Kocsis Máté pedig az Orczy-kertben felállítandó könnyűszerkezetű jégkorongcsarnok terveit vázolta fel.
A közgyűlést követő rögtönzött sajtótájékoztatón több kérdés hangzott el a labdarúgó zrt.-vel kapcsolatban, Kovács Miklós azonban egyértelműen jelezte, a témában nem kompetens. Az FTC ötszázalékos tulajdoni hányada meghatározza a lehetőségeket, a pillanatnyi anyagi források pedig további tulajdonszerzést nem tesznek lehetővé. Ettől még mindenkinek nyilvánvaló – az elnök erre külön ki sem tért –, hogy a jelenlegi helyzet hosszú távon tarthatatlan, de a zrt. többségi tulajdonosával nem az FTC sportegyesület, hanem a magyar állam szerződött. Ezért annak kell megvizsgálnia, hogy partnere a kontraktus mely kitételeit teljesítette, melyeket nem, és ez utóbbiak milyen következményeket vonhatnak maguk után.
Mindenesetre a „Vissza a csúcsra!” jelszónak az Üllői úti stadionban lenne igazán itt az ideje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.