Döntés előtt egyeztetnek a különadóról

Munkatársunktól
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács mai ülésén jelenti be a 98 százalékos különadóra vonatkozó, új elemeket is tartalmazó javaslatát. A tervezet ma kerül a parlament elé, s a döntés is megszülethet. A Ház szintén ma szavaz az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről, s az ezzel összefüggő alkotmánymódosításról. A változtatások nyomán a népszavazási tilalom alá eső kérdésekről (ezek köre a járulékok ügyével is kiegészül) a korábbi elképzelések szerint az Alkotmánybíróság sem adhat ki határozatot. Zárószavazás lehet a konzuli törvény módosításáról. A fideszes javaslat azt célozza, hogy a kettős állampolgársághoz kapcsolódó igényléseket gyorsabban lehessen lebonyolítani. A területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezetről szóló törvény módosítása létrehozza az építésügyi monitoringrendszert, rögzíti a közmű és nyomvonal jellegű építmények egységes nyilvántartásának szabályozását, lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.

Várhat Gyurcsány? Bár nem az MSZP-frakció eljárási rendje szerint jelezte Gyurcsány Ferenc volt pártelnök, hogy ma azonnali kérdést intézne a miniszterelnökhöz, a képviselőcsoport várhatóan nem gördít akadályt a felszólalás elé. Úgy tudjuk, legkésőbb egy hét múlva elmondhatja mondandóját a volt kormányfő a parlamentben. A frakció vezetése ugyanis minden hét csütörtökjén dönt arról, a következő héten milyen témákban intéznek kérdést, interpellációt, napirend előtti felszólalást a kormányhoz. Ettől rendkívüli esetben térnek el, ha például a hét végi események ezt indokolják. Ez esetben nem ez történt – hívta fel a figyelmünket az MSZP-frakció egyik tagja, aki szerint várhatóan Gyurcsány az alkotmánymódosításról kérdezné a Fidesz-elnökét. Orbán Viktornak legkésőbb a harmadik héten személyesen kell válaszolnia. (T. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.