Egy százalék pluszban

Átlagos forgalom mellett egy százalékkal emelkedett tegnap a pesti parkett részvényindexe, eközben a forint csekély mértékben gyengült. A kereskedők ezúttal a tengerentúli hírekre figyeltek.

Munkatársunktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag körüli forgalom mellett emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 251,35 pontos növekedés után 23 326,41 ponton állapodott meg. A pesti parketten 20,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, és a vezető részvények egy kivétellel javítottak korábbi pozíciójukon. A legjobb teljesítmény az OTP-é volt tegnap: a bank részvényei 2,5 százalékkal drágultak. A Mol és a Magyar Telekom szerény emelkedést könyvelhetett el, előbbi papírjai 0,5 százalékkal, míg utóbbi részvényei 0,3 százalékkal értek többet, mint egy nappal korábban. A Richter árfolyama azonban mérséklődött, szám szerint 0,06 százalékot.
A kereskedést értékelve Csató Dávid, a Quaestor Zrt. üzletkötője a távirati irodának azt mondta: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti bejelentése a tengerentúli és az európai tőzsdeindexeket, köztük a BUX-ot is pozitív irányba terelte. A Fed gazdaságösztönző programjában 2011 végéig 600 milliárd dollárt fordít kötvényvásárlásokra, havi 75 milliárd dolláros tételekben. A program értéke összességében százmilliárd dollárral haladja meg az elemzői várakozásokat. – Tegnap az OTP árfolyama emelkedett a legjobban, és a részvény 5900 forinton zárt – folytatta a szakember, aki szerint a bankpapírnál a következő „támasz” hatezer forintnál lehet. Ha ezt átlépi az árfolyam, akkor a továbbiakban az OTP 6200 forintig is emelkedhet. Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője mindehhez annyit tett hozzá, hogy a magyar tőzsde az európai és a régiós parkettek teljesítményét kissé alulmúlta: a nap eleji emelkedés után idehaza inkább az iránykeresés volt a jellemző, és a forgalom sem számított kiemelkedőnek.
Eközben átmeneti szerény erősödés után gyengült a forint az euróhoz képest, és visszatért a szerda délutáni 272 forint feletti tartományba. Az eurót tegnap délután négy órakor a bankközi kereskedelemben 272,62 forinton jegyezték az egy nappal korábbi 272,15 forintos jegyzés után. Egy svájci frank 199,01 forintot ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.