Egymilliárd a kármentő alapban

Tegnapra teljesen kitakarították a vörösiszappal elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetét, Kolontáron pedig megkezdték a lakhatatlanná vált házak bontását. Mindeközben a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes egészében kitakarították a vörösiszappal csaknem öt hete elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetét, így leállhattak a katasztrófavédelem munkagépei – közölte a kárfelszámolási munkát irányító parancsnokhelyettes. Takács Árpád ezredes tájékoztatása szerint a délelőtt folyamán 1900 köbméternyi szennyező anyagot kellett még elszállítani az udvarokról, ezt követően a kármentesítésben dolgozó katasztrófavédelmi szakemberek megkezdték az utak mosását és fertőtlenítését. A következő napoktól másfajta feladatra koncentrál és rendezkedik be a katasztrófavédelem, így a helyreállítás és az újjáépítés lesz a fő és legfontosabb feladatuk. A kármentesítésen tűzoltók, katonák, önkéntesek ezrei dolgoztak, és öt hét alatt sikerült kitakarítani a Veszprém megyei kisvárost.
Mindeközben megkezdték a vörösiszappal elöntött Kolontár lakhatatlanná vált házainak bontását, a tegnapi nap folyamán lebontandó három épület mellett még huszonegy ház vár megsemmisítésre. A munkálatok megkezdése előtt fényképeket és videofelvételeket készítettek az ingatlanokról, a rendőrség pedig lezárta a Torna-patakon túl lévő, lakhatatlanná vált településrészt.
A vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot – jelentette be Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője beszámolt a kármentő alappal kapcsolatos adókönnyítésekről is. Az egyik a költségvetési bizottságnak az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványa, amely azt javasolja, hogy ötvenszázalékos társaságiadó-kedvezményt kapjanak a cégek az alapba történt befizetés után. A másik, hogy a személyi jövedelemadó úgynevezett civil egy százalékát is fel lehet ajánlani a Magyar Kármentő Alap részére. A harmadik pedig egy korábbi szja-törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy azok a kifizetések, amelyek az alapba beérkezett adományokból történnek, adó- és illetékmentesek lesznek.
Tegnap reggel két busszal indultak útnak Alsó-Sziléziába az iszapömlésben érintett családok gyermekei közül kilencvenhatan, hogy tíz felejthetetlen napot töltsenek Lengyelországban. A gyerekeket a lengyel oktatási miniszter felajánlása nyomán látják vendégül az alsó-sziléziai Stary Gieraltów és Nowy Gieraltów településeken, ahol hetven lengyel árvízkárosult gyerekkel közösen tölthetik el a szabadidejüket. Az utazás és tartózkodás költségeit a lengyel oktatási minisztérium állja, viszonzásul, amiért idén nyáron a lengyel árvíz idején a magyar miniszterelnök meghívására árvízkárosult gyerekeket láttak vendégül Zánkán.
A DLA Piper jogi iroda és a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint sürgősen ki kell adni azt a kormányrendeletet, amely a környezetre veszélyes tevékenységet végző vállalkozásokat kockázatarányos felelősségbiztosításra kötelezné. A társaságok hangsúlyozzák, Magyarországon alulbiztosított a nagyvállalati szektor, az évi 5-6 milliárd forintos árbevételű cégek felelősségbiztosítási fedezete átlagosan nem haladja meg a tíz-tizenöt millió forintot, amely az esetleges környezeti károk töredékét képes csak fedezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.