Elhunyt a cseh költészet nagyasszonya

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éves korában, gyógyíthatatlan rákbetegségben elhunyt a legjelentősebb kortárs cseh költőnő, Viola Fischerová. A volt cseh elnök és író, Vacláv Havel harcostársa az ötvenes években jelentkezett első verseivel, de kötetét a kommunista rendszer nem engedte kiadni. A cseh ellenállási mozgalomban való részvétele és a prágai tavasz leverése után Svájcba emigrált, majd Németországba költözött, és a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. Csak 1994-ben tért vissza Prágába. Antológiákban publikált, és verseinek különkiadása nem- csak Lengyelországban, hanem Spanyolországban is napvilágot látott. Munkásságát számtalan irodalmi díjjal ismerték el hazájában és külföldön, elnyerte a legrangosabb cseh irodalmi díjat, a Magnesia Literát is. Magyar nyelven a Noran kiadásában 2006-ban megjelent XX. századi cseh novellák című kötetben olvasható írása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.