Elhunyt a rektor-táncművésznő

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Budapesten rövid, súlyos betegség után elhunyt Jakabné Zórándi Mária egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora. A Harangozó-díjas táncművész a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes szólistája volt. Az egykori Állami Balettintézet, a mai főiskola első néptánc tagozatán végzett, 1991-ben a tanszék vezetője lett. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált, szerzett klasszikusbalett- és néptáncpedagógusi oklevelet is, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen gyógytest-nevelői diplomát. Jeles táncpedagógus volt, sokat tett a tánc fejlesztő szerepének tudatosításáért, és az 1960–70-es években induló második koreográfusnemzedék alkotásaiban megjelenő tendenciákat is kutatta. Több mint harminc éven át tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol 2009-ben választották rektorrá. „A táncpedagógia többcélú, egyik feladata a tánchagyomány és -kultúra ápolása, a tehetségek felfedezése. Sajnos azt látjuk, hogy a civilizációs ártalmak leginkább a kisgyermekeket sújtják, hogy a felnövekvők generációról generációra egyre rosszabb fizikai adottságúak. Ám az alapfokú művészetoktatás, illetve a különböző amatőr csoportok a maguk széles műfaji kínálatával nagy segítséget jelenthetnek” – mondta egy interjúban Zórándi Mária. Előadó-művészi és pedagógusi munkásságát 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.