Elhunyt a tizedik áldozat

Győrben meghalt a vörösiszap-ömlés hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje, ezzel tízre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma. Egyiküket, Angyalkát – egy 14 hónapos kislányt – tegnap temették el. Eközben egy vonatkozó kormányhatározat a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t nevezte meg a vörösiszap-katasztrófa egyértelmű károkozójaként.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízre emelkedett a vörösiszap-ömlés halálos áldozatainak száma, miután tegnap Győrben elhunyt a katasztrófa hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház korábbi tájékoztatása szerint az idős ember a testfelületének csaknem a háromnegyedén szenvedett súlyos égési sérüléseket, amivel – tekintettel korábbi egészségi problémáira is – nem tudott megküzdeni a szervezete. Tegnap végső nyugalomra helyezték a kolontári temetőben a 14 hónapos Angyalkát, aki a vörösiszapömlés során vesztette életét. A rendőri biztosítás mellett tartott gyászszertartáson százötven családtag és helybéli jelent meg. Ott voltak az áldozat szülei és hároméves testvére, akik négy hétig feküdtek kórházban az erősen lúgos anyag okozta súlyos égési sérülésekkel. Mindeközben a vörösiszap-katasztrófa egyértelmű károkozójaként a Mal Zrt.-t nevezi meg az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szóló kormányhatározat.

*

A Magyar Közlönyben megjelent dokumentum szól az állam nevében a céggel szembeni kártérítési eljárás megindításáról. A kormányhatározat értelmében a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak kárenyhítésére úgy nyílik lehetőség, hogy a károsultak állami előfinanszírozásból a megsemmisült ingatlanok helyett új vagy használt cserelakásra tarthatnak igényt, ingóságaik kártérítésére 500 ezer forint értékhatárig, egyéb értékeik elvesztése miatt 200 ezer forintig kaphatnak kárpótlást. Az ingatlanokra 10 év elidegenítési tilalmat vezetnek be, és a károsultaknak vállalniuk kell, hogy a más forrásból megtérülő kárösszeget az állam javára visszafizetik.
Tegnap hajnalban újraindult a vonatközlekedés Devecser és Kolontár között, ahol a vörösiszap-áradás miatt a vasúti pálya megsérült. A Mávinform tájékoztatása szerint november 5-től a személyszállító vonatok ismét menetrend szerint közlekednek, és valamenynyi, a menetrendben feltüntetett állomáson, így Kolontáron is megállnak. A tervekkel ellentétben az újjáépítési koordinációs központ tegnap este nem oldotta fel a térségre vonatkozó közlekedési tilalmat, azaz a településekre továbbra sem lehet behajtani. Az összesítés szerint az elmúlt egy hónapban több mint 200 millió forint értékű adomány érkezett a 1749-es segélyvonalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.