Elhúzódik a hitelválság?

Hírösszefoglaló
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódó hitelválságot okozhat Magyarországnak a bankadó a külföldi bankok hitelezési tevékenységének visszafogásán keresztül – figyelmeztetnek ma közzétett elemzésükben a Bank of America– Merrill Lynch elemzői.
A Portfolio.hu összefoglalója szerint a szakértők rámutattak: az adósságválság problémáinak előtérbe kerülésével nyomás alá kerülhetnek az eddig jól teljesítő kelet- és közép-európai bankok is. Kifejtették, a fertőzés leginkább az OTP-t és az Erstét érintheti, mivel nagyobb a kitettségük a kockázatosabb régiós országoknak. Magyarországon a bankadó 2014-ig való meghosszabbítása szerintük csalódást kelt, ami potenciálisan elnyúló hitelválságot okozhat a külföldi bankok tevékenységének visszafogása miatt.
Eközben a Magyar Rádió Krónika című műsorában Simonyi Tamás, a KPMG tanácsadó cég kelet-közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője úgy fogalmazott, bankcsődöktől itthon ugyan nem kell tartani, más piaci reakcióktól viszont igen a bankadó hatására. Megjegyezte, az, hogy egy bank nem kellően nyereséges, nem jelenti azt, hogy csődbe megy, de ha nem sikerül elfogadható profitot produkálni, akkor a tulajdonos azt mondja, ez a piac nem érdekes, és a tőkéjét máshova irányítja. Kevesebb bank lesz; amelyik tud, az felhagy az itteni tevékenységével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.