Elítélték a horvát újságíró gyilkosait

Egyenként tizenöttől negyven évig tartó szabadságvesztéssel sújtották azt a hat embert, aki részt vett Ivo Pukanic horvát újságíró meggyilkolásában. Az ügyész szerint a bűncselekmény a demokrácia és az újságírás ellen irányult.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos büntetéseket – tizenöttől negyven évig tartó szabadságvesztést, összesen 150 évet – szabott ki a bíróság tegnap Zágrábban az Ivo Pukanic ismert horvát újságíró meggyilkolása miatt indított per hat vádlottjára. Pukanicot, a Nacional című horvát hetilap tulajdonosát és volt főszerkesztőjét, illetve egyik munkatársát – Niko Franjicot, a lapot kiadó cég marketingigazgatóját – Zágráb központjában, 2008. október 23-án ölték meg – emlékeztetett a távirati iroda. A merényletet egy sor súlyos bűntény előzte meg Horvátországban. A neves horvát újságíró és társa életét egy motoron elhelyezett pokolgép oltotta ki.
A legsúlyosabb büntetést, 40 évig tartó szabadságvesztést, a gyilkos robbanószerkezetet távirányítással működésbe hozó Zeljko Milovanovic kapta. Rá távollétében mondta ki az ítéletet a bíróság, mert Belgrádban is folyik ellene bűnvádi eljárás a szerb Szreten Jocsiccsal együtt. Utóbbi ellen az a vád, hogy 1,5 millió eurót (408 millió forint) fizetett ki a gyilkosságért. Harminc évet kapott Bojan Guduric, ő a gyilkosság helyszíne közelében egy golyószóróval várt arra, hogy lelője az áldozatokat, ha a pokolgépes merénylet meghiúsul.
A bűnszövetkezetet megszervező Robert Matanic 33 év börtönbüntetést kapott. A merénylők és a gyilkosságot megrendelő Jocsics között kapcsolatot tartó Slobodan Djurovic büntetése 15 év szabadságvesztés. Két vádlott, Amir Matafalani és Luka Matanic 16-16 év börtönt kapott, mert ők figyelték ki az áldozatokat. A bírósági tárgyalás februárban kezdődött el. Az ügyész fejenként 40 év szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottakra, tekintettel a különösen súlyos bűncselekményre, amely a horvát demokrácia és újságírás ellen irányult. A vádlottak mindvégig ártatlanságukat hangoztatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.