Ellopott kárpótlási pénzek

Munkatársunktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét ember ellen emeltek vádat a holokauszt-áldozatok kárpótlásának elsikkasztásával New Yorkban – írta az MTI. Kárpótlási alapok összesen 42,5 millió dollárt fizettek ki 5500 olyan kérelmezőnek, aki erre nem volt jogosult. A gyanú szerint a 17 ember a holokauszt idején elveszett zsidó javak Németországtól való visszakövetelésére 1951-ben alapított konferenciát, a Claims Conference-t károsította meg – közölte a New York-i szövetségi ügyészség. A nonprofit szervezet két pénzalapja szenvedett kárt, az egyik egyszeri, 3600 dolláros kárpótlást ad holokauszt-áldozatoknak, a másik 411 dolláros havi járadékot. A 17 gyanúsított többsége orosz származású, és köztük van a Claims Conference hat alkalmazottja is. A kárpótlási szervezet közölte, hogy amikor tavaly decemberben felfedezték a csalást, a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordultak.
A Claims Conference közölte, egyetlen holokauszt-túlélőt sem ért anyagi hátrány, és teljesen együttműködik a hatóságokkal. A szervezet ugyanakkor többször az izraeli és az amerikai zsidó sajtó kereszttüzébe került, mivel egy 2006-os vizsgálat szerint mintegy 1,7 milliárd dolláros vagyont kezel, vezető tisztviselői pedig csillagászati fizetést kapnak, de csak 9000 holokauszt-túlélő gondjait viseli, de a szervezet irányítási költségeire évente több tíz millió dollárt költenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.