Előrébb kerültünk a sorban

Az utóbbi időben javult Magyarország gazdasági helyzete, üzleti környezete – állapította meg a Világbank. A szervezet mostani rangsorában hazánk hat helyet előrébb lépett, s bekerült a legtöbbet javuló tíz állam közé.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljebb kapaszkodott Magyarország a nemzetközi gazdasági versenyben – derül ki a Világbank legfrissebb kimutatásából. A szervezet idén is rangsorba rendezte a világ 183 országát, illetve azok úgynevezett üzleti környezetét. A felmérés szerint hazánk – hat pozíciót javítva – a tavalyi 52. helyről idén a 46.-ra lépett előre. A Világbank kilenc szempont alapján állította fel összesítését, amelyről a HVG internetes kiadása közölt hosszabb tudósítást. Eszerint hazánk bizonyos területeken érdemi eredményeket ért el, más témakörben nem történt változás, míg néhol visszalépést tapasztaltak a nemzetközi szervezet munkatársai.
A szakértők szerint idehaza az ingatlanok bejegyzésénél javult leginkább a helyzet: e területen a korábbi kimutatáshoz képest most 19 pozícióval sorolták előrébb hazánkat. Kedvezően ítélték meg a Világbank munkatársai a magyar adórendszer változását is. Igaz, ez ügyben a mostani kilenchelyezéses előrelépésünkkel is csupán a 109.-ek vagyunk. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szervezet a 2010. június elsejei állapot alapján készítette felmérését, vagyis az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer 2011-es bevezetését még nem értékelhette.
A kimutatás összeállítói szerint Magyarországon javultak az új vállalkozások elindításának feltételei. E területen elsősorban a gyorsaságot emelte ki a Világbank, rögzítve, hogy idehaza átlagosan négy nap alatt indítható útjára a frissen alapított társaság. Ez – az önmagában egyébként nem sokat mutató – érték a legjobbak közé emeli országunkat. A nemzetközi szervezet más területen, az építési engedélyek költségeit illetően is kiemelkedőnek ítélte Magyarországot. A díjak kedvező fekvésének dacára az összesítés készítői úgy értékelték, hogy az utóbbi időben nem történt előrelépés a honi építési engedélyek megszerzésében. A hozzáértők ugyanezt tapasztalták a külkereskedelem viszonyaiban, s megjegyezték azt is, hogy a magyar gazdasági élet szereplői a korábbiakhoz képest nem tartják be jobban az általuk megkötött szerződéseket. Három szempontnál pedig hátrébb csúsztunk a rangsorban: gondokat észlelt a Világbank a cégfelszámolásoknál, a hitelhez jutási lehetőségeknél, valamint a befektetések védelménél. Utóbbi összehasonlításban a 120. helyet foglalja el Magyarország, azaz ez ügyben a képzeletbeli tabella hátsó részében tanyázunk.
A felmérés eredménye ezzel együtt is biztató, s nem csak az összességében elért hathelyes előrelépés miatt. A Világbank tízes listát közölt azokról a gazdaságokról, amelyek a tavalyi felméréshez képest a legtöbbet fejlődtek és a kilenc vizsgált területből legalább háromban reformokat vezettek be. Hazánk a nyolcadik lett ebben a kiemelt összesítésben, amelyre egyébként Magyarország mellett Kazahsztán, Ruanda, Peru, Vietnam, a Zöld-foki szigetek, Tádzsikisztán, Zambia, Grenada és Brunei került fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.