Előzetesbe került Benedek Fülöp

Előzetes letartóztatásba helyezte tegnap Benedek Fülöpöt a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Dénes Zoltán
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekménnyel gyanúsítják. Közleményében a bíróság kifejtette: a nyomozati iratok alapján megállapítható volt, a gyanúsított kiterjedt kapcsolatrendszerének felhasználásával arra törekedett, hogy befolyásolja a bizonyítási eljárást. Ezért fennállt a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a továbbiakban is ilyen jellegű magatartást folytatna. Benedek Fülöpöt az úgynevezett pákozdi ügyhöz hasonlóan most is Kiss Elemér, a Medgyessy-kormány egykori kancelláriaminisztere védi. Közölte, az előzetes letartóztatás elrendelését megfellebbezik, mert álláspontjuk szerint törvénysértő ez a lépés. – Remélem, hogy a Fővárosi Bíróság ezt a törvénysértést korrigálni fogja – fűzte hozzá.
A Budapesti Nyomozó Ügyészség csütörtökön tartott házkutatást Benedek Fülöp otthonában és munkahelyén, s miután gyanúsítottként hallgatta ki, őrizetbe vette. A hatóság szerint a volt államtitkár a kihallgatásán érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta, s a gyanúsítás, illetve az őrizetbe vétel ellen panaszszal élt.

*

Az ügyészség a volt szocialista földművelésügyi államtitkárt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét azzal gyanúsítja, hogy 2005– 2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki. Álláspontjuk szerint ezzel szándékosan megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, s részben felbujtóként – az MNV Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott.
Benedek Fülöpöt egy pákozdiként elhíresült földügy miatt tavaly decemberben nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Eszerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy természetvédelem alatt álló, Pákozdon található 202 hektáros állami földterület külföldi kézbe kerüljön.
Mint megírtuk, Benedeket 1995-ben, Horn Gyula miniszterelnöksége idején nevezték ki az agrártárca közigazgatási államtitkárává. Az MSZP 1998-as MSZP-s választási veresége után az Inter-Európa Bank elnöke, Medgyessy Péter felkérte: vezesse a pénzintézet újonnan létrehozott, agrárfinanszírozással foglalkozó osztályát. A szocialisták 2002-es visszatérése után, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején címzetes államtitkár és az állami földeket felügyelő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke lett, majd az agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. A második Gyurcsány-kormány idején ismét államtitkár lett. 2008-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetettel együtt átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez vezérigazgató-helyettesként, így továbbra is felügyelhette az állami földügyeket. A volt államtitkár elnöke volt a Tiszapüspöki Aranykorona Vadásztársaságnak és 1984-től a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadászszövetségnek, 1998-tól pedig az Országos Vadászati Védegylet választmányának is a vezetője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.