Előzetesben marad Geréb Ágnes

Meghosszabbította Geréb Ágnes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap arra hivatkozva, hogy a kényszerintézkedés okai továbbra is fennállnak. Az otthonszülés szabályozásáért küzdő civil szervezetek felháborítónak tartják a végzést.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita. Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért Társaság (Oszabisz) arra hívta fel a figyelmet, hogy félrevezető adatok jelentek meg a Hollandiában népszerű otthonszülésről. A British Medical Journalben közölt cikk szerint 37 ezer szülés kapcsán a magzati halálozás az otthonszüléseknél magasabb volt, mint a kórházban. Ez az első és egyetlen olyan kutatás, amely Hollandiában kevésbé biztonságosnak találta az otthonszülést. Az Oszabisz szerint továbbra is a BJOG szülészeti lapban megjelent, egész Hollandiára kiterjedő, több mint félmillió szülést vizsgáló tanulmány mérvadó, amelyben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges nők esetében a szakképzett szülésznők által kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi.


Meghosszabbította a tárgyalás előkészítésekor hozott határozatáig – de legfeljebb 2011. január 8-ig – Geréb Ágnes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A szülész-nőgyógyászt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt helyezték előzetes letartóztatásba egy hónapja. A vád szerint az általa vezetett Napvilág Születésházban szülés közben majdnem meghalt egy csecsemő.
*
Ismeretes, a megszülető gyermeknél légzési nehézségek léptek fel, és a keringése összeomlott, ezért Gerébék riasztották a Cerny Alapítvány koraszülöttmentőjét, amely éppen Vác felé tartott. A hívás beérkezése után visszafordult az autó. A várható késés miatt azonnal az Országos Mentőszolgálatot kellett volna hívni, ám ezt a szülést vezető Geréb Ágnes elmulasztotta. Végül a csecsemő édesapja intett le egy, az utcába egy másik riasztás miatt érkező mentőautót, amelynek orvosai megkezdték a gyermek újraélesztését. Egy másik ügy miatt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Geréb Ágnest.
A bíróság megállapította, a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúját alátámasztó bizonyítékok körében változás nem történt, és az előzetes letartóztatás fenntartásának okai továbbra is érvényesek. Úgy vélik, ha Geréb szabadlábon marad, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, elrejtésével vagy egyéb módon a bizonyítási eljárás eredményességét meghiúsítaná, megnehezítené. Ezenkívül újabb, hasonló jellegű büntetendő bűncselekményt követne el. A végzés nem jogerős.
Tegnap a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület és a Születésház Egyesület fáklyás felvonulást indított Semmelweis Ignác szülőházához amiatt, hogy a bíróság meghosszabbította Geréb előzetes letartóztatását. Békés Bence, az előbbi szervezet elnöke felháborítónak, jogtalannak és törvénytelennek nevezte a bíróság döntését. – Úgy érezzük, ez az ügy már nem Geréb Ágnesről szól, a bíróság döntésével példát akar statuálni. Nyílt titok, hogy az egészségügyi szakmai szervezetek jelentős része és a gyógyszer-, valamint az orvosiműszer-forgalmazók szoros kapcsolatban állnak. Ha egy szülés kevesebb beavatkozást igényel, kevesebb orvosi eszközre és medicinára van szükség, vagyis nem érdekük, hogy szabályozzák az otthonszülést – vélekedett. Kitért arra is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a Napvilág Születésházban soha nem kértek pénzt a szülésekért. Kizárólag egy ötvenórás tanfolyamot kell elvégezni, amely európai színvonalú, így olyan kismamák is részt vesznek rajta, akik később kórházban hozzák világra gyermeküket. Az otthonszülés jogi szabályozásáért küzdő szervezetek célja, hogy partnerükké tegyék a kormányt. Az egyeztetéseket már megkezdte a szakmával az egészségügyért felelős államtitkárság, amely leszögezte: elkötelezettek abban, hogy év végéig az egyeztetések lezáruljanak a probléma megoldása céljából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.