Emelkedik az ápolási díj

Emeli a kormány január elsejétől az ápolási díjat, ám az állami normatívák az idei szinten maradnak a szociális ágazatban a 2011-es költségvetés szerint. A szociális ellátók egyesületének alelnöke úgy látja, az intézmények a létbizonytalanság szélére kerülhetnek, de tudják: a nincsből nem lehet gazdálkodni.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági válság költségvetési következményeire hivatkozva a kormány nem emeli jövőre az állami normatívát a szociális ágazatban, így a juttatás minden szolgáltatás esetében a 2010. évi összeg marad. A 2011. évi költségvetési törvény tervezete tehát azokat az összegeket tartalmazza, amelyeket idén is megigényelhettek a fenntartók. Pozitív változásnak tekinthető azonban, hogy a 2005 óta tartó, szociális intézményi normatív hozzájárulások összegeinek folyamatos csökkenése most megáll.
– Figyelembe véve az éves inflációt, valamint a korábbi évek csökkenését, egyre kisebb mértékben tud a működtetéshez hozzájárulni az állami normatíva, ezért annak emelése szükséges, amint a költségvetési keretek erre lehetőséget teremtenek – közölte lapunk megkeresésére a Szociális, Család- és Ifjúságügyi Államtitkárság sajtóosztálya. Hozzátették, hogy a költséghatékonyság növelése érdekében módosítani kell a jelenlegi rendszert. Ezen – még pontosan nem meghatározott – átalakítások módot adnak a jövőben a szolgáltatásokra fordított források hatékonyabb felhasználására, amely lehetővé teszi egyrészt a hiányzó szolgáltatások kiépítését, másrészt pedig a lehívható állami támogatás nagyságának növelését. Közölték azt is, hogy mivel a pénzbeli szociális ellátások finanszírozására szolgáló egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése című előirányzatot már a közfoglalkoztatás rendszerének 2011. január 1-jétől kezdődő átalakítására tekintettel határozták meg – és a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítása érinti az egyes közfoglalkoztatási formákhoz kapcsolódó finanszírozási rendszert is –, jövőre a közfoglalkoztatáshoz szükséges források nem az önkormányzati normatívák körében, hanem a Munkaerő-piaci Alapban állnak majd rendelkezésre. – Ezen előirányzaton belül növelni tudtuk az ápolási díj finanszírozásának forrását, amely a tervek szerint az ellátás 2011. január 1-jétől történő jelképes emelését teszi lehetővé – tették hozzá.
– Mivel az inflációkövetés nem valósult meg, a létbizonytalanság szélére kerülhetnek az intézmények – nyilatkozta lapunknak a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének alelnöke. Mátics Katalin hozzátette, ez sokaknak csalódást jelent, ám be kell látnunk, hogy a nincsből nem lehet gazdálkodni. Az alelnök szerint az intézményvezetők tudják, hogy amíg üres az államkassza, nem várhatnak nagyobb segítséget a kormánytól. Mint mondta, az intézmények megkezdik tartalékaik felélését, és szűkítik a magasabb színvonalú ellátások körét. – Elsősorban a kirándulások és egyéb programok maradnak majd el. Természetesen a komfortjellegű szolgáltatásokból, például az intézményekben a fűtésből, a megfelelő hőmérséklet biztosításából vagy a kielégítő étkeztetésből senki nem adhat alább – mondta. Mátics nehezményezte, hogy az intézményeket minden évben kiteszik az éves költségvetés változásaival járó esetleges nehézségeknek, miközben azon átívelő időintervallumban ápolják az ellátottakat. Az alelnök komoly előrelépésnek nevezte, hogy most először a kabinet fontosnak tartja és hosszú távú terveibe beépíti a szakma és a civil szervezetek véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.