Érdektelen emelkedés

Meglehetős érdektelenség mellett folyt tegnap a kereskedés a budapesti parketten. Bár a vezető papírok többnyire emelkedtek, az erősödés elmaradt a térségbeli börzékétől. Érdekes, hogy épp az a Richter gyengült, amely derűlátásra okot adó jelentést hozott nyilvánosságra.

Munkatársunktól
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafogott kereskedési kedv jellemezte a tegnapi tőzsdenapot, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX azonban így is 196,16 pontos, 0,85 százalékos emelkedéssel, 23323,52 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 14,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Nagy Péter, az UniCredit Bank üzletkötője elmondta az MTI kérdésére, hogy a forgalom tegnap is alacsony volt, fontosabb makroadat nem érkezett, a nemzetközi hangulat azonban jó volt, így a részvényárfolyamok és a forint is erősödött. A Richter azonban kivétel volt, bár jó gyorsjelentést tett közzé a gyógyszergyári cég, kereskedésére inkább a profitrealizálás volt jellemző. Alacsony volt a forgalom az OTP és a Mol esetében is, az olajipari részvény iránt megnőtt a vételi érdeklődés, így a papír volt a nap nyertese, több mint 2 százalékot erősödött.
A következő napokban Nagy Péter szerint magyar makroadatok befolyásolhatják az árfolyamokat, különösen a GDP alakulása és a jövő évi költségvetés körüli hírek. A Mol 425 forinttal, 2,07 százalékkal 20960 forintra erősödött, 3,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 55 forinttal, 0,96 százalékkal 5800 forintra nőtt, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,34 százalékkal 603 forintra emelkedett, forgalma 1,2 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 500 forinttal, 1,08 százalékkal 46000 forintra csökkent, a részvények forgalma 3,4 milliárd forintot ért el.
Az eurót követve erősödött a forint: az eurót tegnap délután négykor 273,40 forinton jegyezték a hétfő délutáni 274,55 forint után. A délelőtt folyamán – amíg még tartott a dollár erősödése és az euró gyengülése a nemzetközi piacokon – a forint 276 forint feletti eurójegyzésekig gyengült, majd az ismét erősödésnek induló eurót követve korrigált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.