Értelmetlen autonómia?

MTI
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Állandó Értekezleten a magyar kormány megerősítette, támogatja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, Kárpátalján olyan sajtóvélemények is megjelentek, amelyek szerint a magyarok már hatalomátvételre készülnek – írta tegnapi számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap. Az újság Mihajlo Ljaskót, a beregszászi járási állami közigazgatási hivatal elnökhelyettesét kérdezte arról, hogy valóban úgy érezhető-e Kárpátalján, hogy valamiféle magyar hatalomátvétel készül. Válaszában a tisztségviselő leszögezte, hogy badarság a hatalomátvétel emlegetése, hiszen a történelem viharai következtében Kárpátalján, de főleg a Beregszászi járásban jelentős számú magyar népesség él, de ők soha nem szítottak ellentéteket. Mint kifejtette, az beszél revizionizmusról és efféle sületlenségekről, aki szeretné tönkretenni a békés együttélés hagyományait. A lap felvetésére, hogy egyes helyi ukrán vélemények szerint a magyar revizionisták első lépése Berehovo átnevezése Beregszásszá, Ljasko elmondta, szerinte ragaszkodni kell a történelmi múlthoz, és a névváltoztatás akkor is indokolt lenne, ha a városban már egyetlen magyar sem élne. Attól semmivel sem lesz kevesebb az ukrán nyelv, a nép vagy a történelem, ha ezt a kisvárost Beregszásznak fogják hívni, sokan egyébként is ezt a megnevezést használják – tette hozzá.
A kárpátaljai magyar autonómia realitását firtató kérdésre a helyettes járási vezető azt válaszolta, hogy nem hisz az ukrán alkotmány által nem tiltott autonómiában, szerinte sem a magyarok, sem más Kárpátalján élő nemzetiség nem tarthat igényt ilyen önállósodásra sem regionális, sem megyei szinten. Mint kifejtette, érti a magyar kormány ilyen irányú törekvéseit, de – úgy vélte – a kárpátaljai magyar autonómiának nincs értelme, szerinte ugyanis a Krím-félsziget autonómiája sem járt sok pozitívummal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.