Európa mégis nyithat Kuba felé

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője tegnap bejelentette, hogy az európai közösség fontolóra veszi korábbi álláspontjának felülvizsgálatát Kubával kapcsolatban. Ashton az új spanyol külügyminiszter, Trinidad Jiménez kérésére kapta a megbízást az európai tagállamoktól, hogy vegye fel a kapcsolatot Kubával. Ashton az év végén számol majd be a párbeszéd eredményéről, az unió külügyminiszterei pedig ennek alapján döntik el, hogy mekkora az esélye egy hosszú távú kereskedelmi és gazdasági paktumnak. Az EU a Kubának tett első jelképes gesztus ellenére ragaszkodik az 1996-ban kiadott közös állásponthoz, amely demokratikus átmenetet követel Kubától, és elvárja a párbeszédet a kubai ellenzékkel.
Ugyanezen a napon a kubai kormány is közzétette az új adózási rendszert, amelynek értelmében a 178 új foglalkozási ágazat tagjai 25-50 százalékos adókulccsal dolgozhatnak. Raúl Castro kormánya reméli, hogy a szélnek eresztendő félmillió állami alkalmazott a vállalkozóknál talál újra munkát. A kormány azt reméli, hogy a vállalkozóktól beszedett adók révén jövőre legalább egymilliárd dollár bevételre tehet szert az állam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.