Fegyházban végzi az ózdi kettős gyilkos

2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte tegnap Taliga Ádámot a Debreceni Ítélőtábla B. Sándor 53 éves ózdi vállalkozó és annak 9 éves kislánya, B. Bernadett megölése miatt. Balla Lajos büntetőtanácsa szerint Taliga aljas indokból, különös kegyetlenséggel több emberen, gyermekkorú áldozat sérelmére követte el a gyilkosságot, B. Sándor megölését pedig előre kitervelte. Tettének súlya miatt arányos az életfogytiglani fegyházbüntetés, amelyből feltételesen sem bocsátható szabadlábra az elítélt – indokolt a bíró. Mellékbüntetésként Taligát tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A büntetőtanács a gyilkos volt menyasszonyát és annak barátnőjét felmentette a bűnpártolás vádja alól.
A 25 éves Taliga Ádám 2008 szeptemberében nem tudta megadni a B. Sándortól kapott hárommillió forint kölcsönt. Úgy döntött, megöli hitelezőjét, hogy megszabaduljon az adósságtól. Tervét B. műhelyében hajtotta végre. Odacsalta a vállalkozót, majd a gépeket bekapcsolta, hogy a zaj elnyomja a fegyver hangját, és kispuskával lelőtte a férfit. Azzal viszont nem számolt, hogy áldozata kislánya is a helyszínen lesz. A gyermek – a gyilkos felszólítására – kiszállt apja autójából, és bement a műhelybe, ahol Taliga hátulról fejbe lőtte. A kislány holttestét Ózd külvárosában, egy bozótos területen rejtette el. A halott vállalkozót nem bírta megemelni, ezért menyasszonya és annak barátnője segítségét kérte. Azt hazudta nekik, hogy a férfi rátámadt, és önvédelemből ölte meg. A két nő elhitte a mesét, s közösen dobták az áldozatot egy közeli víztározóba.

Ahonnan nincs kiút. Magyarországon jelenleg 14 ember tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését, a kiszabható legsúlyosabb büntetés minden esetben fegyház fokozatot jelent. Hozzájuk tizenötödikként csatlakozik a tegnap elítélt Taliga Ádám. A tényleges életfogytosok szinte mindegyike a szegedi Csillagban tengeti napjait, de olykor Sopronkőhidán is elhelyeznek néhány rabot. (Cs. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.