Fekáliás hús a Tescóban

Csaknem háromszáz kilónyi bélsárral szennyezett csirkehúst zároltatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a közelmúltban a Tesco egyik áruházában. Egy másik üzletben egeret találtak az akciós termékben, amit a multinacionális vállalat mégis tovább forgalmazott, csupán azt kérve a kollégáktól, hogy az árut kiemelt figyelemmel kezeljék.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretnélek kérni benneteket, hogy az akcióban levő pultos farrészes csirkecombot kiemelt figyelemmel kezeljétek – így kezdődik egy, a lapunk birtokába jutott tescós belső utasítás. A szeptember 17-én kelt dokumentum szerint „a mai napon egyik áruházunkban vásárlói bejelentésre kiment az MGSZH és az áruházban lévő farrészes csirkecombot átvizsgálta. A vizsgálat eredménye, hogy az áruházi készletből 295 kilogrammot bél- és bélsárszennyezettnek talált és a tételt zároltatta. Másik áruházunkban ugyanebből a termékből a forgalmazás során egeret találtak, feltételezhető, hogy a szállító telephelyén kerültek bele, kivizsgálás alatt van.”
Abból, hogy az MGSZH vásárlói bejelentésre tartott vizsgálatot, az következik, hogy a Tesco egyszer már pultban kínálta a vásárlóknak a szemmel láthatóan problémás terméket. A belső utasításból azonban kiderül, hogy ennek ellenére az áruházlánc nem vonta ki a forgalomból a szállítmányt, hanem bizonyos feltételek mellett folytatta az értékesítést. „A terméket a pultba helyezés előtt vizsgáljátok át, és csak ezt követően helyezzétek ki. Ha a ládából öntitek a pultba és töltést követően a pultba töltött terméken szennyeződést észleltek, akkor a pultot ürítsétek ki, és fertőtlenítsétek, ezt követően a forgalmazás újraindulhat. A szennyezett terméket kérjük elkülöníteni és jól láthatóan jelezni rajta: Zárolt termék” – olvasható a dokumentumban.
Lapunk megkereste az MGHSZ-t, hogy megtudjuk, a történtek miatt szabtak-e ki bírságot, illetve hogy szabályos volt-e a termék további forgalmazása. A hivatal jövő hétre ígért választ, mivel a belső utasításból nem derül ki, hogy melyik megyében történt az ellenőrzés, központi adattáruk pedig nincs. Az MGHSZ legutóbb áprilisban tiltotta meg, hogy a Tesco tovább forgalmazzon egy szlovák bébiételt, miután kiderült, hogy az rákkeltő növényvédő szert tartalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.