Feketelista a hazai bankokról

A Raiffeisen áll a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája által készített feketelista élén. A szervezet szerint a pénzintézetek nem veszik komolyan az ügyfeleik panaszait, és teljesíthetetlen feltételekkel szembesítik a nehéz helyzetbe került adósokat. Az iroda figyelmeztet: nem éri meg új adósságból törleszteni a régi hitelt.

Munkatársunktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra összeállította a törvényeket áthágó bankok és végrehajtással foglalkozó cégek listáját a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája. A szervezet munkatársai azt vizsgálták, hogy a banki hitelezés és végrehajtási gyakorlat mennyiben változott meg a kormány által hozott intézkedések hatására, valamint ebben az évben mely bankok tértek el jelentősen a banki kódexben szereplő szabályoktól. A károsultak tapasztalatai szerint a legtöbb banknál javult a helyzet, de még mindig vannak olyan előkelő piaci pozíciót elfoglaló pénzintézetek, amelyek nem tartják be a törvényben foglaltakat.
*
Az érdekvédelmi szervezet által készített banki feketelista élén a Raiffeisen áll, míg a végrehajtó cégek között a Butár Kft.-é a kétes dicsőség.
Az iroda munkatársai állításuk szerint gyakran szembesültek azzal a problémával, hogy a bankok nem vették komolyan az ügyfelek panaszait. A beérkezett kifogások, észrevételek elvesznek, nem találkoznak össze az ügyintézővel, de az is előfordul, hogy egyszerűen nem törődnek velük a pénzintézetek munkatársai. Ráadásul az ügyintézés rendkívül vontatott. Van olyan bank, ahol több mint egy évig ültek egy olyan egyszerűnek tűnő panasz kivizsgálásán, amelyet gyakorlatilag pár perc alatt tisztázni lehetett volna. – A késlekedés az ügyfelek számára komoly pénzügyi és jogi hátrányt teremthet. A pénzügyi felügyeletnek mindenképpen fel kellene figyelnie ezekre az esetekre – áll az iroda közleményében. A Raiffeisen egyébként már a legutóbbi, augusztusban publikált listán is első helyen állt, az iroda indoklása szerint a banknak épp az ügyfélpanaszok figyelmen kívül hagyásával sikerült megőriznie ezt a nem túl hízelgő pozíciót. A közlemény szerint a többi pénzintézetnél elsősorban az etikai kódex kijátszása miatt nehezteltek az érdekvédők. A bankok rendre teljesíthetetlen feltételeket szabnak a bajba jutott adósoknak, az ügyfél körülményeit figyelembe vevő egyedi elbírálások is nagyon ritkák.
Az iroda szerint az adósok helyzetén az javítana igazán, ha a késedelmi kamatokat oly módon szabályozná a kormány, hogy azok ne haladhassák meg a jegybanki alapkamat szintjét. Emellett a szervezet azt javasolja, hogy a bedőlt ingatlanok árverése kerüljön ki az önálló bírósági végrehajtók kezéből és inkább az APEH jogkörébe tartozzon. Az iroda a bajba jutott adósoknak azt tanácsolja, hogy a bankkal folytatott tárgyaláskor ragaszkodjanak a hivatalos formákhoz, mindennek legyen nyoma, az ügyintézés teljes folyamata áttekinthető és nyomon követhető legyen. Ne próbálják meg adósságaikat hitelekből rendezni, mert az így elért megkönynyebbülés általában rövid ideig tart, és az adósoknak a későbbiekben még nagyobb problémával kell szembenézniük.

vadásznak az MKB-sok adataira. Adathalászok próbáltak meg hozzáférni az MKB Bank ügyfeleinek internetes jelszavaihoz – adta hírül a pénzintézet. A csalók
e-mailben próbálták meg rávenni az ügyfeleket, hogy egy, a levélben lévő linken keresztül lépjenek be az internetes bankfiókjukba, a hivatkozás azonban nem az MKB hivatalos oldalára mutatott, hanem egy arra megszólalásig hasonló lapra. A bank közölte: mivel az e-mailek szétküldése után azonnal reagáltak, a csalók terve kútba esett. A pénzintézet munkatársai hangsúlyozták: sem telefonon, sem e-mailben nem kérnek ügyfeleiktől bizalmas, személyes, illetve azonosításra alkalmas adatokat, mint például jelszavakat, PIN kódokat. A csalárd honlapokat onnan lehet felismerni, hogy a böngésző címsorában nem a hivatalos honlapcím (ez esetben www.mkb.hu) szerepel, hanem valami más.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.