Felmérték a sérült ingatlanokat

Hírösszefoglaló
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők felkészültek a vörösiszapömlés térségében a megsérült 10-es zagytározó jelentősebb elmozdulására is, a hétfőn észlelt gátmozgást követően rendkívüli ülésen elemezték a helyzetet – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kolontári védőgát megépítéséhez egy áramlási modellen rekonstruálták a katasztrófát, az eredményeket felhasználva jelölték ki az újabb védőgát nyomvonalát. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap azt közölte: ismét gipszet kell önteni a Torna-patakba és a Marcal folyóba. Mivel az utóbbi időszakban kevés csapadék esett – így a folyók vízhozama csökkent –, továbbá a takarítás és a mosatás következtében némi szennyezett víz került a Torna-patakba, a két folyón elszíneződés észlelhető. Ennek mértéke azonban messze elmarad az október elejei szinttől. Eközben befejezte az iszapömlésben megsérült 362 ingatlan értékbecslését a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által felkért szakértői csoport Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. A Mal Zrt. ügyvédje állásfoglalásért fordult a Fővárosi Bírósághoz (FB). Ruttner György azt szeretné megtudni, hogy mi tekinthető olyan „rendkívül sürgős szükségnek”, amely az alperes megnyilatkozási lehetőségét nem tartja szükségesnek az előzetesen végrehajtható fizetési kötelezettségről szóló végzés kiadása előtt. Emlékeztetett: tízmillió forint kártérítést ítélt meg az egyik devecseri károsultnak az FB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.