Fidesz: elvi támogatás a büdzsének

Ma vitázik és szavaz az Országgyűlés a Lázár-csomaghoz kapcsolódó módosító indítványokról. Az alkotmány változtatása kimondja, hogy az Alkotmánybíróság nem foglalhat állást azokban a kérdésekben, amelyekben népszavazás sem írható ki.

Munkatársunktól
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazási tilalom kiegészül a járulékok kérdésével. E rendelkezések az eredeti tervekben is szerepeltek; ami a lényegi változás, hogy abban az esetben, ha alapjog sérülne, a testület mégis górcső alá veheti, végül meg is semmisítheti a jogszabályokat. A 98 százalékos különadóra vonatkozó előterjesztés is változik: az állami vezetők kétmillió forint feletti juttatásait érinti 2005-től kezdve.
A Fidesz-frakció tegnapi ülésén a miniszterelnök arról beszélt, hogy hamarosan megszületik az a szabályozás, amely a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását teszi lehetővé. Orbán Viktor közölte, jövő kedden megkezdődik a 2011-es költségvetés vitája. Lázár János frakcióvezető elmondta, bár részletek egyelőre nem ismertek, a büdzsé koncepcióját a képviselőcsoport egységesen támogatja.
– A Fidesz néhány dologban meghátrálásra kényszerült, de nem adta fel legnagyobb célját: a magánnyugdíjpénztár-tagok megrablását. Az alkotmánybírósági hatáskörök és a népszavazási lehetőségek szűkítése mind arra volt jó, hogy akadálytalanul szerezhessék meg az évszázad zsákmányát: a 3000 milliárdnyi befizetést – kommentálta a szocialista Lendvai Ildikó a jogszabály-módosítások tervét.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.